Ros Haájin önkormányzata követeli, hogy a város lakója távolítsa el Bibiellenes tiltakozó plakátjait háza kerítéséről

A
A "problémás" plakátok - fotó: Ruti Erez

Ros Haájin önkormányzata azt követeli a város egyik lakójától, hogy távolítsa el otthona kerítéséről a „Menutakim nimásztem1” feliratú tiltakozó plakátokat. Egy városi ellenőr egyértelművé tette számára, hogy ha ezt nem teszi meg, pénzbírságot szabnak ki rá. A kerítés, amely a város kereskedelmi központja felé néz, bár magánterület – a törvényi meghatározás szerint ugyanakkor köztér. Az önkormányzat azzal érvelt, hogy a tiltakozó plakátok eltávolítását a “reklámról és plakátokról szóló törvényben meghatározott jogával és politikájával összhangban” követeli.

A szóban forgó rendelet szerint “ingatlant oly módon lehet birtokolni, hogy az ne jelentsen veszélyt”. A rendeletet abban az esetben is alkalmazzák, ha a tulajdonos nem metszi meg otthonában a növényzetet, és az a közterületre nyúlik.

A plakátokat kitűző Ruti Erez elmondta, hogy mikor az önkormányzat egyik ellenőre odajött a házához, és elrendelte, hogy távolítsa el őket, megpróbált a szívéhez szólni, de ez nem igazán segített. Az ellenőr közölte vele, hogy ha a plakátok a kerítés belső oldalán vannak, az rendben van, a külső oldalon azonban nem.

Erez azzal érvelt a városházán, hogy már sokszor akasztott ki politikai üzenetekkel ellátott táblákat a központi helyre néző kerítésére, de ott azt felelték neki, hogy a választási időszakban különleges előírások érvényesek. 

Erez ügyvédje levelet küldött Ros Haájin önkormányzatának, amelyben tisztázta, hogy követelésük ellentétes a Legfelsőbb Bíróság ítéletével és az ombudsman irányelvével. “Az önkormányzat nem korlátozhatja a jelenlegi helyzet elleni tiltakozáshoz való jog gyakorlását mindaddig, amíg a magánterületen kitett plakátok nem jelentenek veszélyt a járókelőkre, vagy a forgalomra. Ha a ‘veszély’ abban áll, hogy egyeseket irritál, vagy nem egyeztethető össze hitükkel a plakát üzenete, ez nem hatalmazza fel az önkormányzatot arra, hogy – a szólásszabadsághoz való alapvető jogától megfosztva – a háztulajdonostól a plakátok eltávolítását követelje” – áll a levélben.

  1. “Elegünk van a néptől elidegenedett elitből”, vagy “Belefáradtunk az elidegenedett politikusokba”, vagy “Belebetegszünk a buborékotokba”, vagy “Döntsük le az elefántcsonttornyot” – további fordítási javaslatokat a szerkesztőségbe kérjük

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz