Tovább csökken a pozitív tesztek aránya • Egy héttel meghosszabbították a teljes zárlatot

Úttorlasz koronavírus idején Izraelben - fotó: Izraeli Rendőrség
Úttorlasz koronavírus idején Izraelben - fotó: Izraeli Rendőrség

A pozitív korona-tesztek százalékos arányának csökkenése tovább folytatódott. Tegnap 4674 új megbetegedést diagnosztizáltak, mely a tegnapi tesztek 10,5%-a. Az előző naphoz képest ez egy százalékos csökkenést jelent.


Az oktatási minisztérium állásfoglalást adott ki, melyben azt javasolják, hogy mindaddig, amíg a tanítás távoktatásban, zoomon keresztül zajlik, ne tanuljanak írást és olvasást az első osztályos tanulók, mert a szakértők szerint az ezzel járó nehézségek súlyos károkat okoznak a tanulóknak, amit később igen nehéz lesz kijavítani. Teljes cikk


A kormány tegnap telefonos megkérdezés útján jóváhagyta az egészségügyi miniszter indítványát a vészhelyzet, és ennek folytán a teljes zárlat meghosszabbítására. Ez azt is jelenti, hogy október tizenharmadikáig továbbra is érvényben maradnak a tüntetésekkel és zsinagógai imádkozásokkal kapcsolatos korlátozások.


Újabb összetűzések törtek ki tegnap este a korlátozásokat és az egészségi előírásokat megszegő vallásos negyedekben élők, és a kirendelt biztonsági erők közt. A rendbontó csoportosulások résztvevői köveket, üvegeket dobáltak a rendőrökre, akik közül többen megsérültek. A történtek folytán többeket letartóztattak.


Az országok közül elsőként Izrael tiltja be az állati szőrmék eladását és vásárlását. Jelenleg is bárkinek, aki szőrmét akar eladni vagy vásárolni Izraelben, engedélyre van szüksége ehhez, de az új szabályok szerint már csak olyan esetekben adnak ki engedélyt, amikor a kereskedelem oka “tudományos kutatás, oktatás, vallásgyakorlás vagy hagyományőrzés”. A kivétel valószínűleg Izrael kiterjedt ultraortodox közösségére vonatkozik. Teljes cikk


Együtt kereste fel kedden Berlinben a meggyilkolt európai zsidók tiszteletére emelt emlékművet Izrael és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, akik a hazájuk közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele alkalmából találkoztak a német fővárosban. Gabi Askenázi és Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejk első alkalommal találkozott hivatalosan. Teljes cikk


Az egyik egyiptomi televíziós csatorna kedden közvetítette Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter észrevételeit a regionális békéről, amikor Berlinben találkozott az Egyesült Arab Emírségekbeli kollégájával. Askenázi szóvivője az egyiptomi TV közvetítését „rendkívülinek” nevezte.


“A palesztin ügy igaz ügy, de szószólói kudarcot vallottak. Az izraeli ügy igazságtalan, de szószólói sikeresek voltak. Ez összefoglalja az elmúlt 70 vagy 75 év eseményeit” – nyilatkozta Bandar bin Sultan volt szaúdi kémfőnök az alarabiya hírportálon angolul is megjelent interjúban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.