A kóser élelmiszergyártás lehetőségeiről rendezett konferenciát Magyarország izraeli nagykövetsége

Pészachra kóser termékek - fotó: Vadász Éva

A kóser élelmiszerpiacról, a gyártás szabályairól, módjáról, előnyeiről és piacnövelő lehetőségeiről rendezett online konferenciát Magyarország tel-avivi nagykövetsége kedden.

Az előadássorozaton és kerekasztal beszélgetésen magyar, amerikai és izraeli szakemberek, üzletemberek ismertették a kóserség alapvető szabályait, a kóser élelmiszer-feldolgozás különleges követelményeit, s az izraeli, az európai és az amerikai kóser élelmiszerpiacra jutás feltételeit és gazdasági előnyeit.

Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete a tokaji bor példájával emlékeztetett a magyar kóser élelmiszergyártás hagyományaira, és a vezető példák között említette a Csengelén, állami támogatással felépült kóser baromfi vágóhídat.

Hangsúlyozta, hogy a magyar élelmiszeripar számára jelentős lehetőséget rejt magában a kóser élelmiszertermékek 19 milliárd dolláros (közel 5 ezer 700 milliárd forintos) globális piaca.

Litauszki András, a tel-avivi nagykövetség külgazdasági attaséja kiemelte a konferenciára regisztráltak magas számát, ami szerinte jól mutatja a magyar vállalatok jelentős érdeklődését. A kormányzat célja, hogy Magyarország Európa egyik legnagyobb kóser élelmiszertermelőjévé váljon, amely találkozik a magyar termelők és szakmai szervezetek elképzeléseivel.

- Hirdetés -

Megyeri Jonatán rabbi a kóser étkezési szokások és élelmiszer – készítés legfőbb szabályait ismertette. Megyeri ismeri mind az izraeli, mind az amerikai kóser szabályozást, a közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felkérésére írótársaival kiadványt is készített erről a kérdésről.

Deutsch Dávid, a 2007 óta működő Európai Kóser Ügynökség, (EK) magyarországi képviselője bemutatta szervezetét, a kóser igazolások kiadásának módját, és ismertette az alapanyagokban és a gyártási folyamatokban megjelenő különleges elvárásokat, valamint az állandó felügyelet mikéntjét.

Deutsch Dávid elmondta, hogy számos kóserségi pecsét létezik, amelyek közül fontos a célpiacnak legmegfelelőbb kiválasztása, de érdemes elgondolkodni a szigorúbb minősítés megszerzésén, mert így nőhet a termék potenciális kereslete. Azt is kiemelte, hogy a kóser élelmiszerek piaca évente 12 százalékkal bővül, és a kósernek minősített termékek ára mintegy ötödével magasabb.

Korin Ketner, Izrael legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Suferszal sajátmárkás termékeinek vezetője hangsúlyozta, hogy a kóser élelmiszereknek mindössze 14 százalékát vásárolják világszerte a vallásos zsidók, népszerűségük a magasabb árfekvése ellenére egyre nő, hiszen azt sok muzulmán is elfogadja, mások pedig egészségügyi okokból választják. Izraelben a termékek 96,5 százaléka kóser – tette hozzá.

Az amerikai Aron Jonah Hayum rabbi, a legnagyobb kóser vállalat a Manischewitz vezető rabbija és üzemvezetője az egyes gyárak szintjén mutatta be a kóser termelés lehetőségét és folyamatát, s hogy miként lehet a rabbik felügyelete mellett a gyártósorok átállításával időlegesen is megfelelni csak adott termékek vagy piacok esetében a kóser követelményeknek.

Tóth András, a sütőipari termékeket gyártó Nébar Kft., Szebeni Zoltán pedig az Abonett izraeli tapasztalatait ismertette. Alig másfél éves, de már kiterjedt gyakorlat alapján mindketten hangsúlyozták a bizalmi viszonyt izraeli beszállítói munkájukban, melyen keresztül az észak-amerikai és rövidesen az európai kóser piacra is szállítanak, valamint kiemelték a helyi nagykövetség számukra nyújtott támogatását a folyamat minden állomásánál.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.