Bennett: Új járványkitöréssel állunk szemben

Naftali Bennett miniszterelnök a Ben Gurion repülőtéren, 2021. június 22. - Fotó: GPO

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a koronavírusos megbetegedések utóbbi napokban tapasztalható hirtelen növekedéséről a Ben Gurion repülőtéren tartott sajtótájékoztatón kedden elmondta: a kormány a helyzetet a járvány új kitöréseként kezeli, ezért újra megalakul a korona-kabinet a vírus visszaszorítására irányuló új akcióterv megtervezéséhez.

Bennett bejelentette, hogy a Ben Gurion repülőtéren minden jelenlévőnek maszkot kell viselnie a belépéstől az indulásig, és minden külföldről érkezőnek korona-tesztet kell végeznie. A rendőrség bejelentette, hogy visszatér a maszkok viselésének betartatásához, és fokozza a karantén előírások végrehajtását. 

Bennett közölte, hogy változások várhatók az Izraelbe való belépés és az onnan való távozás politikájában, és hozzátette: “Azt kérném – ha nem muszáj, ne utazzatok külföldre.” Felszólította a 12-15 éves gyerekeket, hogy minél előbb oltassák be magukat. A miniszterelnök a maszkok beltéri viselését javasolta, és kérte a beltéri tömeges események elkerülését. “A rendelkezésünkre álló vakcinák nagy része július végéig lejár, és mindkét vakcina beadásához július 9-ig be kell oltani. Az átoltottság mértéke nem elég jó. Azok a szülők lesznek felelősek, akiknek gyermekei nem tartják be a karantént.”

A rendőrség várhatóan naponta 1000 ellenőrzést végez az elszigeteltek otthonaiban – 600 látogatást és 400 telefonos ellenőrzést. Jelenleg 29 000 ember van karanténban, és a rendőrség a 12 évnél idősebb gyermekeknél is érvényesíteni fogja a karantént.

Folytatódott a napi fertőzések számának növekedése: hátfőn 125-re emelkedett az új betegek száma, kedden este hét óráig 67 fertőzöttet azonosítottak.

Grafikon: Egészségügyi Minisztérium

A pozitív tesztek aránya 0,3% volt, szemben a néhány héttel ezelőtti 0,01%-kal. A fertőzési együttható R=1,55 (azaz minden fertőzött ember átlagosan 1,55 embert fertőz meg), szemben a hónap eleji 0,87-el. Binjaminában – ahol több tucat tanuló fertőződött meg a múlt héten – a hétvégén 90 új igazolt beteget diagnosztizáltak, Modiinban 43-at és Netanján 32-t. Az Oktatási Minisztérium ma közzétett jelentése szerint 183 tanuló van igazolt betegként meghatározva – közülük 15-et az elmúlt nap diagnosztizáltak. Rajtuk kívül 20 oktatási alkalmazottat tartanak nyilván. 5042 diák van karanténban, és további 112 alkalmazott. 

Előző este az Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, hogy ösztönzi a 12–15 éves gyermekek koronavírus elleni beoltását egy olyan művelet során, amely július végéig – a készleten lévő oltóanyagok lejárati dátumáig – véget ér. Ehhez kevesebb mint három hét alatt, július 9-re be kell fejezni az oltást az első dózissal. A minisztérium országos tájékoztató kampányt kíván indítani a gyermekek oltásának ösztönzésére. A vakcinák következő szállítmánya szeptemberben várható.

A minisztérium közleménye szerint egy tegnapi szakértői megbeszélés során olyan adatokat mutattak be, amelyek szerint a vírus “Delta változata” fertőzőbb, ezért növelni kell az immunizálási arányt Izraelben. Feltételezik, hogy a Pfizer oltása is hatékony ezzel a verzióval szemben. A 15–12 éves gyermekek oltási kampányának kiterjesztésére vonatkozó ajánlás azokon az adatokon alapult, amelyek szerint az Egyesült Államokban 2,5 millió fiút és lányt különösebb mellékhatások nélkül oltottak be, valamint Izraelből származó megállapítások, amelyek azt mutatják, oltások mellékhatásai ebben a korcsoportban ritkák és nem súlyosak. A szakértők megvitatták annak lehetőségét is, hogy az iskolákban és a zárt helyiségekben újra megköveteljék a maszkviselést, de nem jutottak megállapodásra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.