A legtarkább zenei paletta

Shefita, Diva - Fotó: képernyőkép / YouTube

Ezen a héten lesz a legtarkább a kínálat a rovat történetében. Mindenkinek tudok ajánlani valami igazán jót. 

Még gyerekeknek szóló zene is lesz. 

És lesz punk, és trash metál, afrobeat és raggae, rock sanzonok, szimfonikus zene és persze jazz, jazz, jazz. Kellemes fülbemászó klasszikus, furcsa vidám és markáns kortárs improvizatív zene.

26. VASÁRNAP

Nagyon jól kezdődik a hét: Uriel & Daniel azaz Daniel Zamir. A Terminal4-ben. Erről személyes emlékeim vannak. A korona utáni első élőzenei élményem volt: Igazi jó zene, jazz is, néha pop is, és a vége olyan lett, mint valami nagycsaládi ünnep. Ez várható vasárnap is a Terminal4-ben. (Daniel Zamir koncert lesz a héten még egy.)

Woman of jazz…, de ez most egy szimfonikus zenei ajánlat lesz. Sőt, az Izraeli Filharmonikusok koncertje. Pontosabban a zenekar kilenc tagja kiséri majd a vendéget, Izrael világhírű jazzénekes nőjét, Ester Rada-t. A műsor a jazz nagyasszonyait idézi: Nina Simone, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Bessie Smith…

Írtam már az új koncertévad meglepetéseiről, hát itt az első: vasárnap az IP otthonában a Charles Bronfman Auditoriumban.

Young Israelites. Egy kis névhámozással kell kezdenem a Kuli Almába invitáló ajánlatomat. Kezdetben (1968) vala a jamaicai raggae sztár, Desmond Dekker dala, az Israelites. A Young Israelites viszont tényleg izraeli és nagyon mai. A raggae stimmel. Vasárnap Kuli Alma.

https://youtu.be/UDi23a8Fh1k

27. HÉTFŐ

Hétfőn teljes gőzzel dübörög majd a Barby. Két metál zenekar egy napon. A kicsit szofisztikáltabb Methods

…és a zúzósabb trasht játszó Walkway. Mielőtt még a húrokba csapnak, az időpont és a hely: Hétfő, Barby.

Evezzünk lágyabb vizekre. A jazz demokratikus műfaj, mégis sok királya volt. A dalszerzőké Cole Porter. Olyan komponista, akit mindenki ismer, legfeljebb nem mindenki tudja, hogy amit dudorászik, azt Porter írta. Musicalek, filmzenék, Love for Sale, Begin the Beguine, Tea for Two… Dereng? Ezeket a fülbeköltöző dallamokat idézi majd fel Amit Friedman Quintetje a Shablulban hétfőn. 

28. KEDD

Shay Hazan Quintet – az izraeli jazzrajongóknak nem kell őket bemutatni, de az európai fesztiválpiacon is becses darab a fiatal tel-avivi formáció, amit Shay Hazan bőgős fog össze.

Második albumuk a New York-i Chant Recordsnál jelent meg, éppen az ünnepek előtt. A free energiáját megörző, de azt túllépő, modern jazz, sűrűn átitatva Észak-Afrikával. 

Írok majd az albumról bővebben is, de előbb megnézem/hallgatom az új anyagot élőben, kedden a Teder FM-ben a Beit Romano emeletén.

29. SZERDA

Yann Selka. Vegyünk egy kis izraeli popot, és kavarjunk bele a sambától a metálig, a reggae-tól a countryig mindent, de úgy, hogy valami fülig érő szájjal hallgatható cucc legyen. Aztán rakjunk össze egy zenekart, aki ezt örömmel játssza. Ez lesz szerdán Tel-Avivban a the Zone színpadján.

A Shablulban is egy nehezen műfajba passzírozható duó lép majd fel : Maya Belsitzman – cselló, ének, és Matan Ephrat – dob. Furcsa felállás, különösen hogy jazz standard szerelmes dalokat játszanak. Derűs easy listening (nyugijazz).

Az új “Crazy He Calls Me” című műsorukban még három vonós csatlakozik a csellóhoz. Szerda, Shablul. Maya Belsitzman & Matan Ephrat.

Az Ozen Bar szerdára egy fülbemászó zenét játszó gitártriót kínál azoknak, akik annyira szeretik ezt a hangszert hogy három se sok belőle… Za’afran (ők lesznek a videón) a másik fellépő a Flat4.

Noa Havakook énekesnő quartetjét épp egy hete ajánlottam. A Cafe Bagalériába is jártunk már, de nagyon szeretem ezeket az apró klubokat, akik nem adják alább: nyomják a jazzt. Szerdán a Bagalériában Noa Havakook.

Ők is jártak már itt a rovatban, de most a jeruzsálemieknek ajánlom az Alon Farber Hagiga sextetet. Lesz mit ünnepelni a Yellow Submarine-ben: 20 éve együtt. Kijött az ötödik lemez egy amerikai kiadónál, a Reflection of Freedom.

Brazil, marokkói, swing és funk reflexiók a jazz szabadságára. Szerda, Yellow Submarine, Alon Farber Hagiga.

30. CSÜTÖRTÖK

Maradjunk még a jeruzsálemi Sárga Tengeralatjáróban, és merüljünk el egy, a franciás eleganciával mixelt koktélban. Raggae-ből, rockból, ír ízű countryból keveri majd Michael Greilsammer hegedűs-énekes. Yellow Submarine, csütörtök.

A haifai Rodeo kocsmára minden héten ránézek. Most egy gitáros (néha énekel is) Emil Khachaturian koncertje akad itt horogra. Haifán csütörtökön, rodeo hat húrra: Emil Khachaturian.

Csütörtökön a Shablul színpadján kivételesen négyen lesz a Shalos. Izrael egyik legismertebb jazz triója Daniel Zamirral egészül ki. Két éve már egyszer összeállt ez a formáció, most itt van újra.

Zárjuk a csütörtököt egy kis pompás punk pogózással! Szorongással, 666-tal, mint Bárányok a Mészárszéken! A Jarada, a Shesh Shesh Shesh és a Ka’tzon La’teva zúznak majd a Levontin7-ben csütörtökön.

1. PÉNTEK

A Rison Lezion és Bella Ciao nélkül nincs hét itt a rovatban, ahogy tributolás nélkül sem. Ezen a héten az Eric Clapton Tribute Band az ügyeletes megemlékező, vendégük pedig Roy Young énekes, akinek tényleg a torkában lakik a 70-es évek fekete-amerikájának zenéje. Szerencsére minden héten tudom ajánlani, más más formációk élén. Most pénteken Risonban a Bella Ciaoban.

2. SZOMBAT

Gyerekeknek, és gyermekes családoknak ritkán találok jó élőzenés bulit. Na, most! A Zappa Herzliába szombat 13:00 órakor visszatérnek a krokodilok! 

Marsh Dondurma zenekar, aki az ország legjobb balkán-orient rezesbandája, most a egy fantasztikus mese-koncert-színházzal állt elő, Krokodilok vannak a fején címmel. A zöld hüllőkön kívül lesz fehér macska, aki fekete akar lenni, és persze rengeteg zene a recsegő rezeken. 

Zappa Herzlia szombat 13 óra.

A felnőtteknek pedig két díva szombat estére:

Shefita csak harmadik lett Izrael legnépszerűbb tehetségkutatóján, de tényleg csillag született. A zenei humorra, iróniára, paródiára, groteszkre karriert építeni kockázatos dolog, de Shefitának bejött. Rock világslágerek keleti hangzásúra hangszerelt feldolgozásai tették híressé. Nem láttam még őt élőben, de a videóiból sejtem, hogy nagy show lesz a Zappa Tel-Aviv színpadján szombat este.

Shefita ajánlásánál csak egy bajom van: Minden klipjét nagyon szeretem. Melyiket válasszam? A Díva! Hiszen az.

A másik díva a hétvégére Gal de Paz énekesnő. Sötét alt hangját köríti a The Paz Band. Egy zenekar, akik nagyon tudják, hogyan kell ma megszólaltatni a 70-es évek rock progresszióját, persze saját mai dalokba öntve.

Ez az utolsó ajánlatom a hétre. The Paz Band szombaton a Barbyban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.