Yayoi Kusama a Tel Aviv-i Művészeti Múzeumban

Yayoi Kusama a világ legnépszerűbb művészei közé tartozik és maga is „globális márkának” tekinthető. Megjelenése még a kilencvenes éveiben is felejthetetlen: a vörös paróka, a boszorkánysüveg, a varázslóköpeny és a pöttyös ruha a japán művész szinonimáivá váltak. Kusama a legtöbbször taggelt művész a közösségi médiában, munkái egyedülállóan illeszkednek Instagram- és szelfikorunkhoz. Emberek százezrei fényképezik magukat egyedi installációin, és az eredményeket olyan hashtagek alatt osztják meg, mint a #YayoiKusama vagy #InfiniteKusama. Olyan hírességek, mint Katy Perry vagy Adele, az ő alkotásaiban is szerepeltek.

Yanoy Kusama az avantgarde lázadás női előfutára

Csak női kurátorok és szervezők vettek részt a Yayoi Kusama izraeli retrospektív tárlatának előkészítésében. A művésznő az izraeli kiállítás-katalógus összes betűjét jóváhagyta, a tárlat berendezésének utolsó finomításaiba becsatlakoztak stúdiójának munkatársai egyenesen Japánból.

Suzanne Landau kurátor, a múzeum egykori igazgatója vakmerőségét és bátorságát bizonyítja, hogy a járvány közben megkockáztatta, sőt megkockáztattatta a múzeummal, hogy az nagyszabású kiállítást nyisson a pandémia fő hullámainak lecsengését ünnepelendő. Beszélt múltbéli Kusama kiállítások kurátoraival az egykori kiállítások konstrukcióiról, majd egy teljesen más vonalat választott. Tapasztalatra építi a kiállítást.

A látogató a kiállítás elején ugyan bepillantást kap a művész életébe, művészi szakaszait kronologikusan fedezi fel az 5 éves korában alkotott pasztell rajzoktól kezdve a kyotói tanulmány festményein keresztül egészen az organikus anyagokból készített installációkig, azonban miközben a kronológiát tartja a kiállítás, hamar rájön a látogató, hogy a koncepció vörös fonala a lázadás. Amikor kis festett köröket látunk a végtelenségig, felismerjük, hogy Kusama az Atlanti óceánt látta így felülről 1957-ben, amikor Japánból az Államokba repült. A kis pocsolyáktól a szülőfalujában eljutott a New York-i lüktetésig.

Aztán jó esetben elolvassuk a falon, vagy a telefonunkon, hogy Kusama éhezett konkrétan az első és nagyon kicsi amerikai kiállítása idején Seattle-ben, nem tudott kellékeket venni az alkotáshoz. Nem beszélt angolul és ráadásul nő volt egy olyan időszakban, amikor ez az el nem ismertséget jelenthette egy művész számára. Olvashatunk Kusama hallucinációiról, amik gyerekkorától gyötörték, és az 1973-as visszatéréséről Japánba, amikor is rátört egy csúnya kór, és miatta néhány évig nem dolgozott, viszont közben 20 könyvet írt. A jobbak 1993 óta tudnak Kusamáról, amikor a Velencei Biennálén képviselte Japánt. Akkor még nem ismerte a világ, azóta sztár lett. 93 éves és aktívan dolgozik. Egy olyan személyiség, akit meg kell ismerni – legalább a művészetén keresztül.

Kusama Yayoi szobrokkal a stúdiójában New York, 1963 Yayoi Kusama gyűjtemény

A járvány után az optimizmus a kiállítás üzenete a hosszú és elég depresszív idő után

A monumentális kiállítás Kusama fő alkotói időszakairól nyújt áttekintést, mintegy 200 alkotással és négy Végtelenített Szobával (Infinity Rooms) egyedi tükörinstallációkkal – köztük több, első alkalommal megvalósult új alkotással. A múzeum két épületén átívelő, közel 3000 m²-en, 6 galériában elhelyezkedő kiállítás méretaránya páratlan.

Kusama jól ismert a luxusmárkákkal folytatott kereskedelmi együttműködéseiről. Louis Vuittonnal 2012-ben folytatott együttműködése drámaian megnövelte munkájának és személyes narratívájának ismertségét.

Kusama alkotásait világszerte vezető múzeumokban, galériákban és nyilvános tereken állítják ki, hatalmas sajtóvisszhangot keltve. Munkásságárnak retrospektív tárlata 2011-ben és 2012-ben a New York-i Whitney Múzeumba, a londoni Tate Modernbe, a párizsi Georges Pompidou Központba és a madridi Reina Sofia Múzeumba is elutazott. Emellett nagyszabású egyéni kiállításai voltak többek között Mexikóban, Brazíliában, Dél-Koreában, Tajvanon és Chilében. Az elmúlt 7 évben több mint 5 millió múzeumlátogató állt sorban rövid bepillantásért Yayoi Kusama munkáira (és szelfikért).

A Tel-Aviv-i Művészeti Múzeum büszkén mutat be először Izraelben átfogó felmérést Yayoi Kusama japán művész munkáiról.

A múzeum retrospektív kiállítása 80 év alatt készült műalkotásokat gyűjt össze. Ez a kiterjedt áttekintés a művésznő eddigi pályafutásáról Japánban, az Egyesült Államokban és Európában végzett munkáit követi nyomon, korai festményeitől és szobraitól a minden érzékszervre ható, magával ragadó installációiig. A végtelenség és az öneltörlés a fő visszatérő téma Kusama munkásságában. A pontok és hálók megszállottságról tanúskodnak és szüntelen ismétlődéssel borítják be a felületeket, a tükrök pedig szédítő tereket hoznak létre, melyek reflektálnak a néző tekintetére.

Ez az egyik legjelentősebb és legnagyobb kiállítás valaha a múzeumban. Körülbelül 200 alkotást tartalmaz, köztük négy Végtelenített Tükörszobát, valamint olyan első alkalommal bemutatott alkotásokat, amelyek csaknem 3000 négyzetméteren, 6 helyiségben, a múzeum két épületében találhatók.

A monumentális attrakciókat alkotó művész

Yayoi Kusama (sz. 1929, Matsumoto, Japán) korunk egyik legjelentősebb művésze. A monumentális attrakciókat alkotó művész, akit csodálók milliói ünnepelnek szerte a világon, főként sütőtök motívumának végtelen változatairól és magával ragadó, elbűvölő Végtelenített Szobáiról ismert. Életműve festmények, szobrok, papír alapú alkotások, installációk, filmek, performanszok, divattervezés, a költészet és a próza szokatlan skáláját öleli fel.

Kusama Matsumotóban nőtt fel az 1940-es években, Japán terjeszkedési politikája idején, családja növénytermesztőként kereste kenyerét. 1948-ban, 19 évesen Kyotóba költözött, hogy a Kyotói Városi Művészeti és Kézművességi Iskolában a hagyományos nyhonga festészeti stílust tanulja. Ezt követően yōga stílust tanulta – a japán festészet nyugati stílusú formáját, ami Japán gyors modernizációjához kapcsolódik. Az 1950-es évek végén az Egyesült Államokba költözött. Kusama neve New Yorkban és Európában az 1960-as években vált ismertté. Munkáit egyszerre állították ki New York-i galériákban, valamint Amszterdamban, Hágában, Essenben, Milánóban, Rotterdamban és Velencében.

A Tel-Aviv-i Művészeti Múzeum nagyrészt kronológiai sorrendben rendezett kiállítása a Főépületben kezdődik, Kusama korai alkotásaival a szülővárosában, melyeket a japán Matsumotoban készített 1934-től 1957-ig. Ezt követik azok az innovatív alkotások, amelyek a városba költözés után készültek. New York: Végtelenített Hálófestmény (1958); háromdimenziós Akkumulációs darabok; valamint első és második Végtelenített Szoba – Phalli földje (1965) és a Végtelenített Tükörszoba – Örök Szerelem (1966/94) című filmje. A történelmi részben Kusama 1960-as évekbeli európai kiállításait, előadásait és filmjeit, valamint a festészethez való visszatérését az 1970-es és 1980-as években, és a tök motívum kidolgozását mutatja be – köztük a 2015-ös Végtelenített Szobát, A Sütőtök Szellemeit, melyek Leszálltak a Mennyekbe. A múzeum történelmi épülete és az Amir épület közötti hídon áthaladva érjük el Kusama jelenlegi alkotásait, két teljesen új installációval, amelyet kifejezetten erre a kiállításra alkotott: egy új Végtelenített Tükörszobát, Az Univerzum Örökké Végtelen Fényét, Ami Megvilágítja Az Igazság Keresését, és egy új helyszín-specifikus installációt, Az Egy Csokor Szerelem, Amit a Világegyetemben Láttam c. alkotást. Emellett egy egész galériát szentelt a Múzeum egy folyamatban lévő festménysorozatnak, amelyen Kusama 2009 óta dolgozik, közüle hét festményt az elmúlt évből, amelyek betekintést nyújtanak jelenlegi alkotói szakaszába.

Jó tudni…

A kiállítást a berlini Gropius Bau szervezte a Tel Aviv-i Művészeti Múzeummal együttműködésben.

A kiállítás megtekinthető a Paulson Család Alapítvány épületében (főépület) – Rebecca és Joseph Meyerhoff pavilonban; a Marc Rich és Gabrielle Rich szárnyban; a Herta és Paul Amir épület – Bruce és Ruth Rappaport előcsarnokában; a Lily és Yoel-Moshe Elstein galériában; a Moishe és Chella Safra csarnokban; valamint a Dolfi Ebner emlékére létrehozott Lola Beer Ebner Szoborkertben.

A kiállítást a Mifal Hapais tette lehetővé. A jelentősebb finanszírozást a Bank Hapoalim; az Acro Real Estate, az Aviv Group és az LR Group Wissotsky 6 projektje; valamint a kiállítás biztosítója, a Harel Biztosító biztosította. Nagylelkű támogatást nyújtott Sharon és David Braginsky; Wendy Fisher és a Nathan Kirsh Alapítvány; Doron és Marianne Livnat; Steve Nassima; Yael és Rami Ungar; valamint Rachel és Moshe Yanai. További támogatást Rachelli Mishori és Leon Koffler; Irith Rappaport és Glen Perry; és a Moise Y. Safra Alapítvány biztosítottak,

A kiállításra a múzeumi belépőn felül külön díjat kell fizetni. A Múzeum és a Mifal Hapais tagjai kedvezményben részesülnek.
A Pastel étterem kiállítási és Kusama ihletésű ételeket kínál.
Facebook: https://m.facebook.com/tamuseum/
@tamuseum
Instagram: https://instagram.com/telavivmuseumofart
Kurátorok: Dr. Stephanie Rosenthal, a Gropius Bau igazgatója és Suzanne Landau, a TAMA korábbi igazgatója és főkurátora
Társkurátor: Shahar Molcho
Segédkurátor: Naama Bar-Or
Megtekinthető: 2021. november 15. – 2022. április 23 között

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.