Azonosították a csütörtök esti palesztin merénylőket

A merénylet elkövetői: Asszad Al-Rafai és Cabhi Abu Sakir

Megnevezték a csütörtök este három embert meggyilkoló két palesztin merénylőt Izraelben – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet pénteken.

A rendőrség péntek reggel közzétette a terrortámadással gyanúsított, szökésben lévő 19 éves Asszad Al-Rafai, és a 20 éves Cabhi Abu Sakir fényképét, akik a Ciszjordániában lévő Dzsenin melletti Romana nevű falu lakói.

A merénylet összesen 16 gyermeket tett árvává: a 44 éves Jonatan Havakuk öt, a 35 éves Oren Ben Jiftach hat, ás a 49 éves Boáz Gol öt gyermek édesapja volt. A Petach Tikván lévő Beilinszon kórházban tovább küzdenek az orvosok a fejszés támadás két sebesültjének életéért.

A terrortámadás három áldozata: a 44 éves Jonatan Havakuk öt, a 35 éves Oren Ben Jiftach hat, ás a 49 éves Boáz Gol öt gyermek édesapja volt

Naftali Bennett miniszterelnök helyzetértékelést tartott Beni Ganz védelmi miniszterrel, Jair Lapid külügyminiszterrel, Jakov Sabtaj rendőrfőnökkel, Omer Barlev belbiztonsági miniszterrel, Aviv Kochavi vezérkari főnökkel, valamint a Moszad és a Sabak (Sin Bet) biztonsági szolgálat vezetőjével.

“Ellenségeink gyilkos hadjáratot indítottak a zsidók ellen” – nyilatkozott Bennett a merényletet követően. “Az a céljuk, hogy megtörjék szellemünket, de kudarcot fognak vallani. Elkapjuk a terroristákat és segítőiket, és megfizetik tetteik árát. Szívem mélyéből részvétem küldöm a meggyilkoltak családjainak” – tette hozzá Bennett.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is közleményt adott ki, amelyben ártatlan emberek elleni borzalmas támadásnak nevezte a merényletet, és különösen ördöginek mondta, hogy az izraeli függetlenség napjának végén hajtották végre.

Mahmud Abbasz, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke csütörtök este elítélte a három izraeli megölését. Abbasz ugyanakkor elítélte “a népünk, valamint a muszlimok és keresztények szent helyei elleni folyó támadásokat” is, amelyek szavai szerint “feszültséget és instabil légkört teremtettek”.

A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamasz terrorszervezet méltatta az ultraortodox Elad városban fejszékkel és késekkel végrehajtott merényletet.

Jahije Szinvár, a Hamasz gázai vezetője a múlt hétvégén felszólította a palesztinokat, hogy támadják meg az izraelieket bármilyen, rendelkezésükre álló fegyverrel, beleértve a baltákat is.

Csütörtök este két palesztin terrorista fejszékkel és késekkel támadt a járókelőkre az Izrael középső részén lévő ultraortodox Elad nevű város parkjában a függetlenség napja végeztével. A március végén kezdődött, izraeliek elleni terrorhullámban eddig 18 embert öltek meg merénylők.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.