Izrael 2000 katonai sisakot és 500 védőmellényt szállít Ukrajnának

Izrael újabb küldeménye Ukrajnának

Megtört a jég, Beni Ganz izraeli védelmi miniszter úgy döntött, hogy elküldi ezt a régóta kért felszerelést az ukrán segélyszolgálatoknak és civil szervezeteknek. Izrael szerdán 2000 sisakot és 500 védőmellényt küldött az ukrajnai sürgősségi mentős és a segítő, humanitárius munkát végző civil szervezeteknek.

Izrael korábban már nyújtott humanitárius segítséget, többek közt Ukrajnában felállított egy tábori kórházat, valamint mintegy 100 tonna humanitárius segélyt is Ukrajnába szállított, amely víztisztító rendszereket, orvosi felszereléseket, takarókat és kabátokat tartalmazott.

De mindeddig nem küldött semmilyen fegyvert vagy védelmi rendszert, részben az Oroszországgal fennálló kapcsolatok további romlásától tartva, ugyanis Izraelnek össze kell hangolnia az Irán-barát szíriai célpontokra irányuló csapásait a Szíriát katonailag uraló Oroszországgal. Ukrajna leginkább kamikaze drónokat szeretne kapni Izraeltől, de ilyeneket mindeddig nem adtak el a kijevi kormánynak.

Május elején az izraeli kormány bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatot kért Naftali Bennett miniszterelnöktől külügyminisztere, Szergej Lavrov állítása miatt, miszerint Adolf Hitlernek zsidó vér is folyna az ereiben, s ezzel a zsidók mintegy maguknak csinálták a holokausztot.

Közben Izrael azt fontolgatja, hogy három hónappal az evakuálás után ismét megnyitja kijevi nagykövetségét. Evégett hétfőn Michael Brodsky nagykövet ellátogatott Kijevbe, hogy megvizsgálja, lehetséges-e a normális diplomáciai munka helyreállítása.

A külügyminisztérium február 21-én jelentette be, hogy a közelgő orosz inváziótól való félelem miatt bezárja kijevi nagykövetségét, és Lvivbe költözteti Ukrajnában maradt diplomatáit. Néhány nappal később a nagykövetséget ismét áthelyezték, ezúttal Lengyelországba.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.