Barlev döntése a zászlós felvonulás engedélyezéséről várható volt

Várható volt Omer Barlev belbiztonsági miniszter és a rendőrség vezetésének döntése arról, hogy Jeruzsálem napján engedélyezik a zászlós felvonulás szokásos menetét. A jelenlegi politikai helyzetben minden más döntést a terrornak való behódolásként értelmeztek volna, és elítélték volna a jobboldalról. A több mint 30 éve megrendezett felvonulás az izraeli vallási cionizmus és a jobboldal naptárának egyik legfontosabb és legszimbolikusabb eseményévé vált. Ez az állapot nem teszi lehetővé a döntéshozók számára, hogy módosítsák az útvonalat vagy korlátozzák azt. Pontosan ez a probléma Jeruzsálemmel. (Haaretz)

Meroni ünnepség: a vallásos tömeg betört az épületegyüttesbe, a rendőrség meghátrált
Összecsapások törtek ki a Meron-hegy bejáratánál, melynek során több száz ember áttörte a kordonokat, és bejutva a Lag Baomer ünnepség helyszínéül szolgáló Rasbi sírkomplexumba tárgyakat dobtak a rendőrökre, akik elmenekültek a helyszínről. Legalább 15 embert letartóztattak. Végül, miután ezrek törtek be a sírkomplexumba, úgy döntöttek, hogy leállítják az ünnepséget. (Ynet)

Kilépett egy újabb képviselő, kisebbségbe került az izraeli kormánykoalíció
Dzsaida Rinavi Zoabi, a baloldali liberális Merec párt arab képviselőnője kilépett a koalícióból, és ezzel kisebbségbe kerültek az izraeli parlamentben a kormányt támogató törvényhozók – jelentette a helyi média csütörtökön.

A 120 tagú parlamentben, a kneszetben már csak 59 honatya támogatja a baloldali, centrista és jobboldali, valamint egy hagyományőrző arab pártból álló, tavaly nyár elején megalakult, sokszínű koalíciót.

A Merec pártban „fatális tévedésnek” nevezték politikusuk meglepetésszerű lépését, de még reménykednek benne, hogy megváltoztatja döntését. Az ellenzék soraiban megkezdték a szavazás előkészítését a jövő hétre a kneszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról. Teljes cikk >>

A Hamasz nyerte meg a palesztin Birzeit Egyetem hallgatói önkormányzati választását
A Hamasz elsöprő győzelmet aratott, az iszlám blokk 28 képviselői helyet szerzett az 51 tagú diáktanácsban, míg a Mártír Jasszer Arafat Blokk nevű, a mérsékeltnek tekintett Fatahhoz kötődő szerveződés csak 18 helyet kapott a ciszjordániai palesztin egyetemistáktól.

Nem az első esetben győzték le a radikális Hamasz jelöltjei a Ramallahtól északra található egyetemen a fatahos indulókat. A 78 százalékos részvétellel megrendezett szerdai választásokon, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért frakcióhoz tartozó lista öt mandátumot szerzett. A választások eredménye nem okozott meglepetést, a Hamasz növekvő ciszjordániai népszerűsége jelének tekintik. Teljes cikk >>

Izrael nagykövetsége visszatért Kijevbe
Az izraeli nagykövetség újrakezdte a munkát Kijevben. A hírt a hivatal Twitter-oldalán közölték. „Izrael ukrajnai nagykövete, Mihajlo Brodszkij felvonta az izraeli zászlót a kijevi nagykövetség épülete mellett” – olvasható a bejegyzésben. Brodszkij tegnapelőtt részt vett Leonyid Kravcsuk, Ukrajna első államfőjének temetésén is. (karpat.in.ua)

“Ez a golyó fog eltalálni, ha nem mondasz le”: A Bennett elleni fenyegetés gyanúsítottja ellen büntetőeljárás indul
Az Állami Ügyészség várhatóan vasárnap emel vádat Ilana Sporta Hania Likud aktivista ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy puskagolyót is tartalmazó fenyegető leveleket küldött Naftali Bennett miniszterelnöknek és családjának. A 65 éves askeloni nő ellen szerdán nyújtottak be ügyészségi nyilatkozatot, amely lehetővé teszi a gyanúsított letartóztatását (legfeljebb öt napig) a nyomozás befejezését követő időszakban, a vádemelést megelőzően. Nagy valószínűséggel fenyegetéssel elkövetett zsarolás, esetleg terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés vétsége miatt emelnek vádat ellene. A nő tagadja, amit neki tulajdonítanak. (Ynet)

Első izraeli marihuána-szállítmány külföldre
A Földművelésügyi Minisztérium bejelentette, hogy kedd este megérkezett az Egyesült Államokba az első kannabiszmag-szállítmány – Izraelből az első alkalommal egy idegen országba címzett küldemény. A szállítmány kísérleti és előzetes, ezt követően döntenek a további export ügyében. Ez a 4409. számú kormányhatározat végrehajtása, amelyet augusztusban frissítettek, hogy magában foglalja az orvosi kannabiszmagok Izraelből történő kivitelét is, hogy nemzetközi piacok nyílhassanak az izraeli export számára, és hogy előmozdítsák az orvosi kannabiszipart Izraelben. (Ynet)

Mégsem indul nyomozás a lelőtt palesztin újságírónő ügyében
A hadsereg mégsem indít katonai rendőrségi nyomozást a Dzseninben lelőtt palesztin újságírónő, Sirin Abu Akla ügyében. A fő indokként azt jelölték meg, hogy nincs semmi jele, hogy bűncselekmény történt volna, de valószínűsíthető az is, hogy az okok között szerepel az az aggodalom, hogy a harci egységek katonáinak felelősségre vonása további feszültségeket szítana a hadseregben és a társadalomban is.

Abu Akla halálával széles körben foglalkozott a nemzetközi sajtó, és mind az izraeli hadsereg mind az izraeli politika kemény elítélését vonta maga után. Magas rangú izraeli tisztviselők, köztük a miniszterelnök és a kabinetfőnök is mély sajnálatát fejezték ki az újságírónő halála miatt. A Biden-kormányzat Izraelt is bírálta, és magyarázatot követelt az amerikai állampolgársággal is rendelkező riporter halálának ügyében. (Haaretz)

Izraeli kórházakba is szállítanak sérült ukrán katonákat
Az elmúlt hetekben egyre több jel utal arra, hogy Izrael feladja korábbi távolságtartó álláspontját, egyre élesebben bírálja Moszkvát, és egyre határozottabban kiáll az ukránok mellett. Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter szerdán közölte ukrán kollégájával, Viktor Liaskóval, hogy Izrael több millió sékel értékű gyógyszert fog finanszírozni, amelyet közvetlenül Ukrajnába küldenek, és “gondoskodni fog sérült ukránok Izraelbe reptetéséről kezelésre – a saját költségünkre”. A miniszter közölte: “Izrael elítéli Oroszország kegyetlen invázióját. Ez az egyértelmű álláspontunk, és ezt tettekkel is alátámasztjuk.” (Euronews)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.