A minap örömmel értesültünk, hogy maga a Siratófal rabbija, vagyis Smuel Rabinovitz gratulált Orbán Viktornak miniszterelnöki újraválasztása alkalmából. Ezért aztán kicsit utánanéztünk, hogy ki is ez a lelkes rabbi, aki még ilyen fontos nemzetközi kapcsolatokat is ápol.

Legutóbb tavaly októberben szerepelt a helyi médiában, amikor egyenesen menesztéséről vitatkoztak a kneszetben, mert a konzervatív vallási mozgalom távozását követelte. Kérésüket négy érvvel indokolták. 1. Nincs is rabbi végzettsége, mert nem ment át a képesítő vizsgán, ennek híján csak szóbeli engedélye van, mégpedig esketésre. 2. Már 20 éve tölti be ezt a funkciót, Simon Peresz családja üzleti tevékenységének részeként nevezte ki. 3. Kétes üzleti kapcsolatai vannak a mágnásokkal, a médiával és a politikusokkal, mintha a Siratófallal üzletelne a húsosfazékhoz közel állók javára. 4. Hercog elnök kegyelemben részesítette a rabbi nővérét a köztük fennálló személyes kapcsolat ellenére – s ez a lépés kemény nyilvános kritikát kapott.

A háttérben a főként amerikai befolyásos körök támogatását élvező zsidó konzervatív vallási mozgalom azon dolgozik, hogy korlátozza a nyugati fal rabbijának hivatali idejét, mert szerintük az ilyen, legalább időkorlátozás nélküli kizárólagos ellenőrzés korrupcióhoz vezet. Valószínűleg azonban nehéz lesz elbocsátani a Siratófal rabbiját, mivel magas rangú köztisztviselő, ami számos hivatali előnnyel jár.

Korábban, tavaly szeptemberben azzal került be Rabinovitz a lapokba, hogy nővérét, Gila Naftalin ügyvédnőt kegyelemben részesítette Hercog államfő, noha a személyes ismeretség miatt ki kellett volna magát vonnia a döntés alól, és az ilyenkor szokásos módon egy bizottságnak kellett volna dönteni Naftalin sorsáról. Gila Naftalinra korábban két évet mértek jogerősen lopásért és okirathamisításért.

És a legérdekesebbet egy 2017-es The Marker cikk árulja el, Markovitz “rabbiról”. (Az idézőjelt azért vagyunk kénytelenek kitenni, mert valójában nincs rabbiképesítése.)

A Siratófal kétes gazdasági vonatkozásairól a The Marker tavaly októberi írása számolt be. Noha a Siratófal, és az előtte-alatta lévő térség mindannyiunk közterülete, a Siratófal, vagyis a szentély nyugati támfala alatt feltárt területeket igazgató Western Wall Heritage Foundation százezer sékelt kért egy bar micvóra bejelentkező családtól azért, hogy ott, egy föld alatti zsinagóga-feladatokat ellátó részen tarthassák meg családi rendezvényüket. Máshol ünnepeltek.

Az alapítványt Smuel Rabinovitz rabbi vezeti 2000 óta. A Chabad mozgalomhoz tartozó Rabinovitzot 1995-ben, mindössze 25 évesen nevezte ki közhivatali feladatára – a szent helyek biztosává – az akkori vallásügyi miniszter, Shimon Sheetrit az előző biztos, Getz rabbi halála után, Simon Peresz kérésére. Peresz ugyanis Smuel Rabinovitz apjával, Jehudával korábban szoros politikai kapcsolatokat ápolt. (Jehuda hosszú éveken át úgy volt a Jeruzsálemi Rabbibíróság bírája, hogy lánya, Naftalin ügyvédnő képviselte ügyfeleit előtte. Miután ez kiderült, néhány éve elbocsátották.)

Smuelt, Peresz jobbkeze, Joszi Beilin akkori vallásügyi miniszter nevezte ki öt évvel később, már a szent helyek biztosaként a “Siratófal rabbijává”. Beilin elmondása szerint azért döntött úgy, hogy kinevezi erre a korábban nem is létező posztra, mert hiszen korábban már övé volt a szent helyek biztosi hivatala. “Hiányzott a Siratófal rabbija pozíciója. Rabinovitz aktív és hatékony ember benyomását keltette, humorérzékkel, nem volt szélsőséges. Olyan személy volt, aki bárkit el tud fogadni, aki a Siratófalhoz érkezik” – mondta Beilin erről a döntéséről a The Markernek.

Annak ellenére kapta meg ezt a címet, hogy az 1990-es években megbukott a rabbinikus képesítési vizsgákon, és valójában a rabbinátus soha nem adta meg neki a rabbi címet. De kapott valamiféle rabbinátustól “kósersági” diplomát, mellyel eskethetett.

A Rabinowitz elnökletével működő Western Wall Heritage Foundation 1988-ban alakult meg félig magán, félig kormányzati egyesületként, majd 2004-ben a cégnyilvántartó eljárásainak megfelelően közalapítvánnyá változott. Rabinovitz nem ettől, hanem a főrabbinátustól kap fizetést, ahol közalkalmazottként alkalmazzák. 2011-ben Rabinowitz külön engedélyt kapott az adománygyűjtésre, mert köztisztviselő nem gyűjthet adományokat.

Rabinovitz élesen szemben áll minden, a nemi egyenlőség felé ható változással a Siratófalnál. Rendszeresen botrányokat provokál, ultraortodox tömegeket szervez a Siratófal asszonyainak női vallási egyenjogúságot képviselő imái ellen, és mindeddig sikeresen megakadályozta a koedukált Siratófal megnyitását a közös imádkozásra vágyók számára, noha erről Netanjahu megállapodott a zsidó reform mozgalmak képviselőivel.

Az évek során több botrány fűződött a rabbi nevéhez. Például 2017-ben 20 Ferrari autót fényképeztek le a Siratófal parkolójában, ami éles lakossági bírálatot váltott ki a szent hely PR-célú felhasználása miatt. Rabinovitz elnézést kért, s azt állította, hogy levonják a tanulságokat az esetből, amelyet egy fiatalabb alkalmazott hagyott jóvá.

Ugyanebben az évben a 13-as csatornán leplezte le, hogy az amerikai Duty Free mágnás Falik család – amely mellesleg Netanjahu egyik adományozója –, több millió sékelt utalt át Rabinowitznak, hogy abból adományokat osszon szét különböző szerveknek. Cserébe Rabinovitz kijárta a kóserságot a család üzleteinek az akkori főrabbinál, Shlomo Amarnál.

Jelenleg vizsgálóbizottság foglalkozik a tavalyi, 45 emberéletet követelő meroni katasztrófában betöltött szerepével, ugyanis egyik legfőbb feladata éppen ennek a szent helynek a felügyelete lett volna.

Rabinovtiz annyira jól beágyazódott az oligarchák és a politikusok világába, hogy elmozdíthatatlanná vált. A “Siratófal rabbija” feladat egyelőre “életfogytiglani”, ez az egyetlen izraeli közhivatal, amelyre nem írnak ki pályázatokat, nem határozták meg hivatalviselésének idejét, korlátait. Ő eskette Gideon Szaár igazságügyi minisztert Geula Even riporternővel, ez a helyzet várhatóan nem változik a jövőben sem.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.