Újjászületett a Bagolyvár

Kedden Givat Oz kibucban ünnepélyesen átvágták a szalagot a megújult Bagolyvárnál.

A kibucot magyar túlélők alapították 1949-ben, s a kibuc első barakkját, melyet anno Bagolyvárnak neveztek el, már évtizedekkel ezelőtt afféle kicsiny emlékmúzeummá alakították. Napjainkra azonban szörnyen leromlott a múzeum-barakk állapota. Felújításához pénzügyi segítséget adott Magyarország, s a megszépült barakk előtt Benkő Levente magyar nagykövet és Bracha Gasner – az egyik alapító – együtt vágta át a szalagot.

A barakk szobáiban bepillantást nyerhetünk az egykori szerény életkörülményekre: kiállítottak egy egykori ágyat, különféle berendezési tárgyakat. A falak tele vannak a hőskorról szóló fényképekkel, ahol a gyerekek és unokák ráismerhetnek szüleikre, s megismerhetik a legendás időket, amikor lelkes fiatalok felmásztak egy számukra kijelölt kopár dombra, hogy új házat és hazát teremtsenek maguknak.

A Hasomer Hacairhoz, a baloldali cionista ifjúsági mozgalomhoz tartozó egykori ifjak mára öten maradtak, s már mind kilencven fölött járnak. Elégedetten nézhetnek körül: virágzó falvat építettek a határvidékre, Megiddo szomszédságába, példaértékűen megvalósították a cionisták álmát, hazát teremtettek sok évtizedes kemény munkával maguknak, és az utánuk következő nemzedékeknek.

Ez itt a kibuc hetvenedik születésnapjára készült klip:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.