Időpontfoglalás nélkül lehet a lejárt izraeli útlevelek érvényességét meghosszabbítani

Izraeli útlevél
Izraeli útlevél – Fotó: Shutterstock

2020 óta – részben az általános zárlatok miatt – rendkívüli elmaradásban van az izraeli Belügyminisztérium az útlevelek megújításával, ami komoly nehézségeket okozott a közigazgatásnak, hiszen hivatalosan izraeli állampolgár csak érvényes izraeli útlevéllel hagyhatja el, vagy léphet be az országba. Ez leginkább a második állampolgársággal nem rendelkezőket sújtja, mivel a korábbi kormány hozott egy rendeletet, ami szerint a kettős állampolgársággal rendelkezők 2023. június 30-ig a lejárt izraeli dokumentumokkal is utazhatnak, amennyiben van másik ország által kiadott érvényes útlevelük – ezzel kívánták csökkenteni az igénylők számát. Ezt az engedményt most meghosszabbították december 31-ig.

Az útlevéligényléshez a belügyminisztérium honlapján a Myvisit applikáción vagy telefonon keresztül lehet időpontot foglalni, azonban a nagyszámú igénylések miatt csak hónapok múlva lehet időpontot kapni.

Az újabb rendelet ezen is enyhíteni kíván, eszerint május 14. és június 15. között Beer Seván, Tel-Avivban, Jeruzsálemben és Haifán reggel 7:30 és este 10 óra között időpont nélkül is be lehet adni az igénylést, illetve hamarosan újabb irodát nyitnak a központban lévő Bnei Brakban.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy készüljenek többórás sorban állásra, és legyenek türelemmel egymás iránt. A megújításhoz izraeli személyi igazolvány és a lejárt útlevél szükséges. Amennyiben első útlevelet igényel valaki, itt tudja befizetni a kiállítás díját.

Május 15-ével Bnei Brakban újabb iroda nyílik, de egyelőre oda még előre foglalni kell majd időpontot.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.