Az izraeliek 40%-a a kivándorlást fontolgatja a jogrend átalakításának tervei nyomán

Izraeli útlevél
Izraeli útlevél – Fotó: Shutterstock

A rémisztő adatot a baloldalisággal igazán nem vádolható The Jerusalem Post tette közzé. A Jewish People Policy Institute (JPPI, Zsidó Nép Közügyi Intézete) szerint a kivándorolni szándékozó izraeliek száma az Izraelen belüli válság mélyülésére mutat rá, és kérdéseket vet fel a nemzet ellenálló képességével kapcsolatban.

A JPPI szerdán nyilvánosságra hozott, új, 2023-as évértékelése szerint az izraeliek körülbelül 37%-a rendelkezik külföldi útlevéllel, vagy tervezi annak megszerzését kivándorlás céljából.

A JPPI jelentése aggasztó képet fest, szerintük a jogrend átalakításának kísérlete, magyarul a demokratikus fékek és ellensúlyok felszámolására tett kormányzati erőfeszítések, ahogy ők nevezik: “a reform”, valamint a vallás és állam területén tapasztalható zavarok miatt jelentős zűrzavar és polarizáció jellemezte ebben az évben az izraeli társadalmat. A jelentés elismeri Izrael figyelemre méltó előrehaladását függetlenségének 75. évében, beleértve a gazdasági, katonai és politikai eredményeket, de közben rávilágít a különböző ideológiai hátterű izraeliek közötti kölcsönös tisztelet eróziójára.

Oda az izraeli “minden rendbe jön”?

A legriasztóbb a saját országukban élő izraeliek komfortszintjének drámai csökkenése. Az elmúlt évben a magukat nem jól érzők aránya 20%-ról 32%-ra nőtt, míg a magukat jól érzők aránya 76%-ról 65%-ra csökkent. A februári 55%-ról még a hagyományosan összetartóbb csoportnak számító jobboldaliak komfortszintje is 43%-ra zuhant néhány hónap alatt, júliusra.

Ezek a tendenciák arra késztettek sok izraelit, hogy a kivándorlást vegye számba megoldásként. Az izraeliek közel 40%-a külföldi útlevél megszerzését és az ország elhagyását fontolgatja, s ez a lakosság igen jelentős része. Ráadásul ez az arány még magasabb a konzervatív izraeliek és a külföldi útlevéllel rendelkezők körében.

Főkép: Izraeli utazók a Ben Gurion repülőtér indulási területe felé sétálnak, 2023. március – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.