Egy ötéves palesztin kisfiú elvesztette a szemét, miután eltalálta egy gumilövedék; IDF: vizsgáljuk az ügyet

Khaled Malalha a Sheba Tel Hashomer kórházban, a héten. Édesapja: "Úton voltunk egy esküvőre, amikor hirtelen minden fenekestül felfordult, és egy ötéves kisfiúval értem haza, aki elvesztette a szemét."

A Nablus melletti Zariya faluból származó Khaled Malalha kisfiút akkor érte a lövés, amikor családjával egy közeli faluban tartott esküvőre utazott, és a környéken összecsapások törtek ki a hadsereggel. A szemét eltávolították, miután az orvosoknak nem sikerült ellátniuk a súlyos sérülést.

Egy palesztin kisfiú a ciszjordániai Nablus melletti Zariya faluból a múlt hétvégén elvesztette a szemét, miután a palesztinok és a hadsereg közötti összecsapások során gumilövedék találta el. A Tel Hashomer-i Sheba Kórházba szállították, ahol műtéten esett át a szem eltávolítására, miután nem sikerült ellátni a sérülését. Az IDF közölte, hogy az ügy vizsgálat alatt áll.

A fiút, Khaled Malalhát akkor érte a lövedék, amikor apjával és nagybátyjával egy közeli faluban tartott esküvőre utazott. Az autó hátsó ülésén ült, amely egy konvoj részeként haladt. Édesapja, Akram Malalha szerint összecsapások törtek ki a falu bejáratánál, melynek során a katonaság tüzet nyitott, és a fiát a szemén találták. “Az egész arca vérben úszott, a gyerek sikoltozni kezdett” – mondta az apa. “Szerencsére volt a közelben egy mentőautó és egy orvosi csapat, akik gyorsan a kórházba szállították.”

Khaled Malalha és apja, Akram

Khaled apja megjegyezte, hogy látta a katonai erőt. “Nem tudom, miért az autómat célozták meg, mert félreálltam az összetűzések miatt, nem vettem részt semmiben” – mondta. “Úton voltunk egy esküvőre, és hirtelen minden fenekestül felfordult, egy ötéves kisfiúval értem haza, aki elvesztette a szemét.” Az apa hozzátette, hogy egyetlen izraeli tisztviselő sem vette fel vele a kapcsolatot az eset után. “Nem tudom, hogy egyáltalán ki fogják-e vizsgálni az ügyet, nem igazán hiszem” – mondta.

Az IDF szóvivője így reagált: “2023. június 23-án erőszakos zavargás történtek, melyek során a palesztinok kövekkel dobálták a hadsereg erőit és gumiabroncsokat égettek. A térségben tevékenykedő katonai erő a tiltakozások feloszlatását célzó intézkedésekkel reagált, többek között gáz- és szivacslövedékeket lőttek. A kiskorú sérülésének vádja először egy újságírói kérdésében merült fel, az ügyben folyik a nyomozás. Amennyiben panaszt nyújtanak be, azt a szokásos módon kivizsgáljuk.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.