A Moszad vezetője figyelmeztette Netanjahut

David Barnea közölte, hogy ha úgy alakul, akkor a Moszad a jogállamhoz lesz lojális. Azt is hozzátette, hogy ha esetleg Izrael kormánya rossz irányba indul, akkor a Moszad a történelem jó oldalán fog állni, de azt gondolja, egyelőre még nem állt elő ez a helyzet.

A Moszad vezetője, Dedi Barnea hétfőn egy beszélgetésre hívta össze a szervezet alkalmazottait a puccsról, és azt mondta nekik: “Ha a helyzet alkotmányos válságba kerül, akkor a jó oldalon fogok állni, de ennek még nincs itt az ideje.”

Beszámolók szerint eddig a Moszad egyetlen alkalmazottja sem fenyegetőzött azzal, hogy a kormány által szorgalmazott törvényhozás miatt kilép vagy befagyasztja szolgálatát a szervezetben.

Ez a második alkalom, hogy Moszad vezetője munkatársaival beszélgetést kezdeményez a puccs kapcsán. Az első összejövetel márciusban volt, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette Yoav Galant védelmi miniszter felmentését. A Moszad alkalmazottai – a magas rangú tisztviselők kivételével – részt vehettek a puccsellenes tüntetéseken. A döntés a szervezet jogi tanácsadójának útmutatása nyomán született.

Hétfőn a Moszad volt vezetője, Yossi Cohen a puccstörvény leállítására szólított fel „Izrael Állam biztonsága érdekében és az iráni fenyegetéssel szemben”. A miniszterelnökhöz közel álló Cohen a Yediot Aharonotban megjelent cikkében azt írta, hogy a törvényhozással kapcsolatos nézeteltérések „azonnali módon veszélyeztetik Izrael Állam nemzetbiztonságát”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.