Irán már itt van: Hátraküldte és válluk befedésére kötelezte a lányokat a buszsofőr

Fiatal lányok elkülönítve és letakarva a tömegközlekedésben

Ismét a vallási prüdéria és szigor fokozódásának, és a mindennapi életbe szivárgásának jelenségeivel van tele az izraeli sajtó, miután vasárnap reggel egy sofőr önhatalmúlag fiatal lányokat alázott szerinte nem eléggé illendő öltözékük, és főként nemük révén alázható voltuk miatt.

A 15 éves Saked Rapaport barátnőivel a Kinnerethez, alias Galileai tengerhez utazott kempingezni, és ezért fel akartak szállni egy helyi buszra. A sofőr azonban csak akkor vette fel őket, ha vállukat szemérmesen beburkolják, merthogy a buszon utaztak ultraortodoxok is, és őket a pántos pólóban szabadon maradó váll látványa úgymond zavarná. És aztán a lányok büntiből a fiúktól külön, a busz végében kaphattak csak helyet.

„Szerettünk volna felszállni, és a sofőr felszólított minket, hogy takarjuk be magunkat és hátra üljünk” – mondta Saked. “Felszálltunk, beburkolództunk a kempingbe hozott takarókkal. Aztán a sofőr közölte a velünk érkező három fiúval, hogy ők viszont elöl üljenek. Elválasztott minket. Megdöbbentünk, megalázva éreztük magunkat.”

A buszon ülő ultraortodoxok azt mondták, hogy felőlük üljenek együtt és nem kell takargatniuk magukat, de a sofőr kitartott álláspontja mellett, és azt állította a lányoknak, hogy ez egy ultraortodoxoknak szánt buszjárat.

Akkora közfelháborodást okozott az eset a jelenlegi érzékeny időkben, hogy a közlekedési minisztérium utasítására a sofőrt már fel is függesztették állásából.

Az incidens nem egyedi: az elmúlt hetekben többen is beszámoltak ilyen esetekről a közösségi médiában: Asdodban nem vettek fel a városi járatra egy 21 éves nőt, mondván “ez egy ortodox járat” és csak férfiak vannak rajta. Szintén Asdodból szerettek volna fiatal lányok a tömegközlekedéssel Jeruzsálembe eljutni, de jelenlétük valóságos hisztériát keltett a férfiak körében, szemeiket és gyerekei arcát is eltakarták, a lányokat a busz hátsó részébe zavarták. A lányok végül leszálltak.

Nyilvánvaló, hogy a “jobbnál is jobboldali” kormány és annak intézkedései, Netanjahu által a koalíciós megegyezésekben felvállalt ígéretei nyomán mára már – még az intézkedések bevezetése és ne adj isten azoknak bírósági felülvizsgálata előtt is – hihetetlen mértékben sérült a köztereken a tolerancia, már most is a közterek “elortodoxiasításának” vagyunk tanúi.

A karikaturista, Engelmayer már el is készítette az új bérletet: “Havi Bérlet – Ez a jegy a csodás —- részére engedélyezi, hogy olyan ruhában szálljon fel az autóbuszra, amilyenben csak akar, akár még rövidnadrágban is!!!”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.