Ahány nép, annyi konyha, és mivel Izrael kibuc galujot – a világ zsidóságának gyűjtőhelye –, a világ szinte minden nemzetének eledele megtalálható ezen a parányi területen. Az országot alapító különböző aliják – bevándorlóhullámok – egy-egy helyen, együtt telepedtek le, így számos településen vagy városrészben még ma is megtalálhatjuk ezeket az autentikus ételeket.

Ilyen helyeket járunk majd végig ebben az alternatív gasztro-sorozatban, és azoknak adunk tippeket, akik már unalomig ismerik a tel-avivi/jeruzsálemi éttermeket, piacokat, és az ország- és nemzeti eledel-ismeretüket a gyomrukon keresztül szeretnék gazdagítani.

Szombati bevásárlás Bnei Brakban – csütörtök este

Bnei Brak Izrael 9. legnagyobb városa, Tel-Aviv és Ramat Gan közvetlen szomszédja, “vallásos testvére”. A 20. század elején alapították lengyelországi haszidok és litvániai zsidók, mára az ország egyik legsűrűbben lakott, legszegényebb, szinte kizárólag ultra-ortodox (haredi) vallásosok által lakott városa, de modern testvéréhez hasonlóan itt sem áll meg az élet egy pillanatra sem – egészen a szombat beköszöntéig. Akkor ugyanis a legtöbb utcát lezárják az autóforgalom elől. Állítólag a városnak egy különleges, saját csatornázási rendszere még azt is lehetővé teszi, hogy sábeszkor emberi munka igénybe vétele nélkül működjön a vízellátás.

Nem csak a kaftános, parókás, de a “világiakhoz” hasonlóan okostelefont szorongató járókelők látványa ad különleges antropológiai hátteret egy kiruccanáshoz ebben a városban. De van sok más kettősség is, amit megtapasztalhatunk Bnei Brak utcáin: modern üzletek és kispiszkos boltocskák, állig felöltözött vallásosok, akik szóra sem méltatják és mosolyogva szolgálják ki a miniszoknyást is. Meghökkentő látvány az is, hogy ennek a szocio-ökonómiailag alacsony rangú városnak az utcáit szinte méterenként segélygyűjtő kasszák tarkítják.

Segélygyűjtő kasszák egy átjárónál – fotó: Berger Gabi

Ajánlatos beleszagolni a Bnei Brak-i éjszakába egy csütörtök este: ilyenkor még a szokottnál is többen sietnek az utcákon (valamilyen oknál fogva a vallásos férfiak mintha mindig rohamléptekkel tartanának valami fontos cél felé), a városban működő számtalan jesiva és bentlakásos vallási iskola tanulói hazaindulnak és megtöltik a buszmegállókat, elkezdődik a bevásárlás, a szombatra készülődés. Az utcán még a késő esti órákban is szülők nélkül járkáló kisgyerekek száma arra enged következtetni, hogy őket ilyenkor leküldik az utcára, ne legyenek láb alatt.

Ilyenkor este is nappali forgalom van, szinte minden bolt, kifőzde és sütöde nyitva tart. Ne keressünk itt gourmet éttermeket, csilivili delikátesz boltokat. Ez az este az egyszerű, ká-európai házi kosztról szól: sólet, krumplipüré, sült csirke, májpástétom, krémes. És természetesen lépten-nyomon megtaláljuk az askenázi zsidó konyha két alappillérét: a hétvégére előre elkészített húsos, babos sóletet (hamin) és a kuglit (kigli, kugel), ezt az sós-édeskés, többnyire tészta alapú süteményt.

Aki kocsival érkezik, annak érdemes a HaRav Sach utca elején lévő nyitott parkolóban hagyni az autót, és az alábbi sorrendben végigkóstolni a Bnei Brak-i menüt és feltölteni a hűtőt hétvégére.

שטיסל, Stiszel, HaRav Sach 14.

Tésztakuglik – fotó: Berger Gabi

Készétel elvitelre, nem érdemes helyben fogyasztani. Sólet és gefilte fish, aki szereti. Tésztakugli súlyra, tojás- és májpástétom dobozban.

מטעמי שלמה, Matamei Slomo – szemben Slojmale, HaRav Sach 3.

A két legismertebb kioszk, egymással szemben. Nyáron a járdát is elfoglalják étel-ital fesztiválra, kóstolóra invitálva. Csütörtök este óriási kondérból vehetünk sóletet, egy kis doboz kóstoló 9 sékel. Kugel minden mennyiségben és sokféle ízben kapható, felmelegíthető kiszerelésben. Slojmelénél az emeleten asztaloknál is lehet fogyasztani.

קונדיטורית כ”ץ, Katz Cukrászda

Forduljunk jobbra a Rabbi Akiva főutcára. Itt található Bnei Brak legismertebb, természetesen magyar cukrászdája, amit évtizedekig a Katz család üzemeltetett, és ahol flódnit, krémest, zserbót és mákos bejglit lehetett vásárolni. Elvileg ma is, de sajnos a Katzék kihaltak, a mákosért ma is sorban álló vevők ugyan még anekdotáznak róluk, és az új tulajdonos állítása szerint kizárólag a régi receptek alapján dolgozik, valahogy hiányzott nekünk egy igazi cukrászda finom, édes illata…

מעדני זהבה, Maadanei Zahava, Jerusalaim 20.

Egy hosszabb séta Zahava csemegeüzletéig levezeti a krémes miatti lelkiismeret-furdalást. Itt kimért és előre csomagolt füstölt halak óriási választéka vár, érdemes hazavinni a házi salátákból és a tormából is.

דליקטס, Delikatesz, Rabbi Akiva 81.

Kis delikátesz mosolygós kiszolgálókkal és finom, meleg kugellel. A saját készítésű májpástétomot leteszteltük, ajánlott!

מוכן ומזומן, Muhan Umezuman, Hazon Ish 17.

Érdekes, hogy Bnei Brakban az éttermek, vagy azok a kifőzdék, kioszkok, amelyek étteremként is működnek, szinte takargatják ezt, nem lehet az utcáról belátni, általában az emeleti részen találhatóak az asztalok, ahova mindenki maga viszi fel a tányérját, nincs kiszolgálás.

Ez a hely is ilyen, amelynek jelentése körülbelül az, hogy “Kész vagyok, ragyogok!”. Ha az utcáról nem is látszik, zsúfolásig tele van ez a kifőzde. Akit ez nem zavar, helyben fogyaszthatja a sült csirkét, rántott szeletet és hasonlókat, de természetesen haza is lehet vinni a házi-kosztból.

מאפית צבי Hashomer 78., Rabi Akiva 145.

Bnei Brak csütörtök este kalács-mennyország: végül, de nem utolsósorban érdemes betérni a helyi pékségekbe, ahol már sütik a szombati kalácsot. A legismertebbek a Cvi pékségek (מאפית צבי Hashomer 78., Rabi Akiva 145.) és a Vizsnic pékségek (מאפית ויז’ניץ Simson Hagibor 7.).

És ha sütöde, kukkantsunk be egy olyanba, ahol már most (decemberben) keményen dolgoznak a peszahi ünnepekre, és már készül a maca smura, az a “legtisztább” körülmények között és leggyorsabban elkészített macesz, amit majd az ünnep estéjén, a széderen fogyasztanak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.