Ahány nép, annyi konyha, és mivel Izrael kibuc galujot – a világ zsidóságának gyűjtőhelye –, a világ szinte minden nemzetének eledele megtalálható ezen a parányi területen. Az országot alapító különböző aliják – bevándorlóhullámok – egy-egy helyen, együtt telepedtek le, így számos településen vagy városrészben még ma is megtalálhatjuk ezeket az autentikus ételeket.

Ilyen helyeket járunk majd végig ebben az alternatív gasztro-sorozatban, és azoknak adunk tippeket, akik már unalomig ismerik a tel-avivi/jeruzsálemi éttermeket, piacokat, és az ország- és nemzeti eledel-ismeretüket a gyomrukon keresztül szeretnék gazdagítani.

Szombati bevásárlás Bnei Brakban – csütörtök este

Bnei Brak Izrael 9. legnagyobb városa, Tel-Aviv és Ramat Gan közvetlen szomszédja, “vallásos testvére”. A 20. század elején alapították lengyelországi haszidok és litvániai zsidók, mára az ország egyik legsűrűbben lakott, legszegényebb, szinte kizárólag ultra-ortodox (haredi) vallásosok által lakott városa, de modern testvéréhez hasonlóan itt sem áll meg az élet egy pillanatra sem – egészen a szombat beköszöntéig. Akkor ugyanis a legtöbb utcát lezárják az autóforgalom elől. Állítólag a városnak egy különleges, saját csatornázási rendszere még azt is lehetővé teszi, hogy sábeszkor emberi munka igénybe vétele nélkül működjön a vízellátás.

Nem csak a kaftános, parókás, de a “világiakhoz” hasonlóan okostelefont szorongató járókelők látványa ad különleges antropológiai hátteret egy kiruccanáshoz ebben a városban. De van sok más kettősség is, amit megtapasztalhatunk Bnei Brak utcáin: modern üzletek és kispiszkos boltocskák, állig felöltözött vallásosok, akik szóra sem méltatják és mosolyogva szolgálják ki a miniszoknyást is. Meghökkentő látvány az is, hogy ennek a szocio-ökonómiailag alacsony rangú városnak az utcáit szinte méterenként segélygyűjtő kasszák tarkítják.

Segélygyűjtő kasszák egy átjárónál – fotó: Berger Gabi

Ajánlatos beleszagolni a Bnei Brak-i éjszakába egy csütörtök este: ilyenkor még a szokottnál is többen sietnek az utcákon (valamilyen oknál fogva a vallásos férfiak mintha mindig rohamléptekkel tartanának valami fontos cél felé), a városban működő számtalan jesiva és bentlakásos vallási iskola tanulói hazaindulnak és megtöltik a buszmegállókat, elkezdődik a bevásárlás, a szombatra készülődés. Az utcán még a késő esti órákban is szülők nélkül járkáló kisgyerekek száma arra enged következtetni, hogy őket ilyenkor leküldik az utcára, ne legyenek láb alatt.

- Hirdetés -

Ilyenkor este is nappali forgalom van, szinte minden bolt, kifőzde és sütöde nyitva tart. Ne keressünk itt gourmet éttermeket, csilivili delikátesz boltokat. Ez az este az egyszerű, ká-európai házi kosztról szól: sólet, krumplipüré, sült csirke, májpástétom, krémes. És természetesen lépten-nyomon megtaláljuk az askenázi zsidó konyha két alappillérét: a hétvégére előre elkészített húsos, babos sóletet (hamin) és a kuglit (kigli, kugel), ezt az sós-édeskés, többnyire tészta alapú süteményt.

Aki kocsival érkezik, annak érdemes a HaRav Sach utca elején lévő nyitott parkolóban hagyni az autót, és az alábbi sorrendben végigkóstolni a Bnei Brak-i menüt és feltölteni a hűtőt hétvégére.

שטיסל, Stiszel, HaRav Sach 14.

Tésztakuglik – fotó: Berger Gabi

Készétel elvitelre, nem érdemes helyben fogyasztani. Sólet és gefilte fish, aki szereti. Tésztakugli súlyra, tojás- és májpástétom dobozban.

מטעמי שלמה, Matamei Slomo – szemben Slojmale, HaRav Sach 3.

A két legismertebb kioszk, egymással szemben. Nyáron a járdát is elfoglalják étel-ital fesztiválra, kóstolóra invitálva. Csütörtök este óriási kondérból vehetünk sóletet, egy kis doboz kóstoló 9 sékel. Kugel minden mennyiségben és sokféle ízben kapható, felmelegíthető kiszerelésben. Slojmelénél az emeleten asztaloknál is lehet fogyasztani.

קונדיטורית כ”ץ, Katz Cukrászda

Forduljunk jobbra a Rabbi Akiva főutcára. Itt található Bnei Brak legismertebb, természetesen magyar cukrászdája, amit évtizedekig a Katz család üzemeltetett, és ahol flódnit, krémest, zserbót és mákos bejglit lehetett vásárolni. Elvileg ma is, de sajnos a Katzék kihaltak, a mákosért ma is sorban álló vevők ugyan még anekdotáznak róluk, és az új tulajdonos állítása szerint kizárólag a régi receptek alapján dolgozik, valahogy hiányzott nekünk egy igazi cukrászda finom, édes illata…

מעדני זהבה, Maadanei Zahava, Jerusalaim 20.

Egy hosszabb séta Zahava csemegeüzletéig levezeti a krémes miatti lelkiismeret-furdalást. Itt kimért és előre csomagolt füstölt halak óriási választéka vár, érdemes hazavinni a házi salátákból és a tormából is.

דליקטס, Delikatesz, Rabbi Akiva 81.

Kis delikátesz mosolygós kiszolgálókkal és finom, meleg kugellel. A saját készítésű májpástétomot leteszteltük, ajánlott!

מוכן ומזומן, Muhan Umezuman, Hazon Ish 17.

Érdekes, hogy Bnei Brakban az éttermek, vagy azok a kifőzdék, kioszkok, amelyek étteremként is működnek, szinte takargatják ezt, nem lehet az utcáról belátni, általában az emeleti részen találhatóak az asztalok, ahova mindenki maga viszi fel a tányérját, nincs kiszolgálás.

Ez a hely is ilyen, amelynek jelentése körülbelül az, hogy “Kész vagyok, ragyogok!”. Ha az utcáról nem is látszik, zsúfolásig tele van ez a kifőzde. Akit ez nem zavar, helyben fogyaszthatja a sült csirkét, rántott szeletet és hasonlókat, de természetesen haza is lehet vinni a házi-kosztból.

מאפית צבי Hashomer 78., Rabi Akiva 145.

Bnei Brak csütörtök este kalács-mennyország: végül, de nem utolsósorban érdemes betérni a helyi pékségekbe, ahol már sütik a szombati kalácsot. A legismertebbek a Cvi pékségek (מאפית צבי Hashomer 78., Rabi Akiva 145.) és a Vizsnic pékségek (מאפית ויז’ניץ Simson Hagibor 7.).

És ha sütöde, kukkantsunk be egy olyanba, ahol már most (decemberben) keményen dolgoznak a peszahi ünnepekre, és már készül a maca smura, az a “legtisztább” körülmények között és leggyorsabban elkészített macesz, amit majd az ünnep estéjén, a széderen fogyasztanak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.