Joe Biden: A Hamasz szombaton indított támadása a zsidóság legvéresebb napja volt a soá óta

A Hamasz szombaton indított támadása a zsidóság legvéresebb napja volt a soá óta – jelentette ki zsidó vezetőkkel tartott megbeszélésén helyi idő szerint szerdán Joe Biden amerikai elnök.

„Ez nem csak gyűlölet, hanem színtiszta gonoszság a zsidók ellen. Azt mondanám, hogy ez volt a zsidóság legvéresebb napja a holokauszt óta” – fogalmazott Biden. Az elnök szerint a történtek arra emlékeztetik a világot, hogy a gonoszság nem múlik el magától. Mint mondta: a Hamasz iszlamista terrorszervezet nem pusztán terrort, hanem „a puszta gonoszságot” hozta el a világba.

A megbeszélésen az amerikai elnök azt is elmondta, hogy Izraelnek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia.

„Egy dolog, amelyet mondtam Benjamin Netanjahunak, hogy nagyon fontos, hogy Izrael minden dühe és frusztrációja ellenére a háború jogának tiszteletben tartásával járjon el” – közölte. Arról is beszámolt, hogy a szombati Hamasz-támadás óta eltelt öt napban Netanjahuval folytatott negyedik telefonbeszélgetésében arról biztosította őt, hogy Izrael további katonai segélyt kap.

Legalább 22-re emelkedett az Izrael és a Hamasz közötti háborúban meghalt amerikai állampolgárok száma, és még legalább 17 amerikait nem találnak – közölte szerdán a washingtoni külügyminisztérium.

A zsidó közösségek vezetőivel folytatott találkozón Biden Iránnak is üzent.

„Átcsoportosítottuk az amerikai repülőgéphordozó-flottát a Földközi-tenger keleti részére, és több vadászgépet küldünk a térségbe, és világossá tettük az irániak számára: legyenek óvatosak” – mondta.

A támadás kapcsán megfogalmazódott a kérdés, hogy a Hamasz támogató Irán tudott-e arról, hogy mi készül, esetleg szerepe is volt-e a műveletben. Az Egyesült Államok azonban olyan információkat gyűjtött, amelyek arra utalnak, hogy magas rangú iráni kormánytisztviselőket váratlanul érték a támadásról szóló hírek – mondta egy amerikai tisztviselő.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán közölte, hogy a Hamasz harcosai által a hétvégi, Izrael elleni sokkoló támadás során foglyul ejtett mintegy 150 túsz között néhány amerikai állampolgár is van.

Mivel számos légitársaság felfüggesztette a kereskedelmi járatokat Izraelbe és Izraelből a folyamatos rakéta- és rakétatámadások miatt, Kirby azt mondta, hogy az Egyesült Államok „számos más lehetőséget” vizsgál a távozni kívánó amerikaiak megsegítésére.

Kirby elmondta, hogy a kormányzat továbbra is tárgyalásokat folytat Izraellel és Egyiptommal, hogy megpróbálják megszervezni a gázai civilek biztonságos átkelését. „Ezek az emberek is áldozatok” – mondta. „Nem ők kérték a Hamaszt, hogy ezt tegye” – fejtette ki.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.