Arie Deri, Ayman Odeh és Manszur Abbasz

2021. március 23-án két éven belül negyedszer járulnak az izraeli állampolgárok a szavazóurnákhoz. Az izraeli választási rendszer fő jellemzője az általános, közvetlen, egyenlő, országos és arányos szavazás. A Kneszet 120 tagja a pártlistáról szerzi meg a mandátumát. Az egyes pártok, illetve csoportos listák előre meghatározott sorrendben, a megszerzett szavazatok arányában kerülnek be a Kneszetbe, feltéve, hogy elérik legalább a választási küszöbhatárt, ami jelenleg az összes érvényes szavazat 3,25 százaléka. Az idei, 24. Kneszet megválasztását ezúttal az izraeli választókon keresztül szeretnénk bemutatni. Szavazópolgárokkal beszélgettünk arról, melyik pártra és milyen megfontolásból szavaznak.

Negyedik rész – az arab szektor szavazópolgárai:

Sasz – Jasszer (47)

A Sasz párt logója

Azért szavazok a Saszra, mert segített nekünk, ők csinálták nekünk az összes utat fent a hegyen. Előtte nem voltak utak, nem volt víz. Arie Deri, mielőtt a börtönbe ment volna megcsináltatta a Kamana-ba vezető utat. Ezért szavaztunk rá. Mindig jött és kérdezte, hogy hogy vagyunk, mi a helyzet? A falu 90 százaléka rá szavazott. Segített nekünk, ezért mindenki rá szavazott. A Sasz nem csak a szefárd zsidók pártja, ők a gyengéket segítik.
De most csalódottak vagyunk. Sokan a falumból egyáltalán nem szavaznak, mások a Likudra, vagy a Raámra adják a voksukat. Azt támogatjuk, aki segít nekünk. Az arab Közös Listából senki nem segített, ezért senki nem szavaz rájuk.

Közös Lista – Ali (50)

A Közös Lista logója

Nincs más lehetőségem, mint a Közös Listára szavazni. A Raám párt annak ellenére nem jön számításba, hogy ott is vannak emberek, akiket ismerek és kedvelek. Nem teljesen világos számomra, hogy milyen valós érdekük fűződött a Közös Lista elhagyásához. Mert miután Netanjahut javasolják majd az elnöknél, Bibi azonnal félreteszi őket, hogy várjanak, aztán nem lesz semmi a nekik tett ígéreteiből. Én úgy látom, hogy Netanjahu nem egyenes ember, mindig a saját érdekeit helyezi előtérbe, a székét próbálja megtartani. Mindent megígér, aztán cserben hagy. Ezt csinálta Ganzzal és másokkal is. Ha velük ezt csinálta, miért ne tenné ezt az arabokkal. Hisz mindenki tudja, hogy ez az utolsó kadenciája, hogy bírósági tárgyalás folyik ellene, hogy lesz 27-28 mandátuma. De az arabok az utolsó lehetősége, nincs újabb kártya a tarsolyában. Azt mondja magának: “semmit nem vesztek azzal, ha megpróbálom, makszimum szerzek 2-3 szavazatot, ha nem, nem”. Mert Bennettől, Lapidtól, a baloldaltól már nem nem tud újabb szavazatokat megszerezni. Netanjahu látja az arab társadalmon belüli erőszakot, a megosztottságot, és azt mondja: “megpróbálom ezt a kártyát kijátszani, semmit nem veszíthetek ezzel. Megígérek nekik ezt-azt, ha bejön, szuper, ha nem, nem”. A Közös Lista pártszövetség a harmadik legerősebb pártból most az ötödik, hatodik párttá csúszik vissza. 

Tetejébe most az a legújabb fejlemény, hogy a Raám párt nem írta alá velük a fennmaradó szavazatokról szóló megállapodást. Pénteken volt az utolsó lehetőség erre, két órával a határidő lejárta előtt közölték, hogy úton vannak a megbeszélt helyre, nemsokára megérkeznek. Már vártak rájuk a Közös Lista képviselői – letelt a két óra, de nem érkeztek meg. Nyilván a háttérben Bibi kavart, ő beszélte rá őket, hogy ne írják alá. Így az arab töredékszavazatokat a nagyobb pártok között osztják szét.

De nincs más lehetőségem, nem szimpatizálok egyetlen zsidó párttal sem. Nem hiszek nekik. Korábban volt, hogy Lapidra szavaztam, mikor pénzügyminiszter lett, de nem jött be, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, elvesztette a bizalmamat.

Nekem az a fontos, hogy aki a pártot vezeti, az emberek, akik alkotják, milyenek. Konkrétan Ahmed Tibi és emberei miatt szavazok erre a pártra. Ayman Odét nem szeretem, de ő a Lista legnagyobb pártjának a vezetője, ezért ő a pártszövetség elnöke.

Végül még annyit: mikor Bibi az arabok elleni uszítással kampányolt, sokkal több arab ment el szavazni. Most taktikát váltott: segítséget ígér, simogatja őket – tehát miután felbontotta az arab szövetséget, most gyakorlatilag el is altatja őket, ezért jóval kevesebben fognak szavazni menni. 

Tawfik (53)

Az Egyesült Listára szavazok, mint az előző választásokkor. Úgy gondolom, hogy azonosulni tudok a filozófiájukkal és megfelelően képviselik az identitásomat, a palesztin embereket a zsidó államban. Úgy gondolom, hogy szavazni nem opció, hanem kötelesség. Ez a mi lehetőségünk arra, hogy hallassuk a hangunkat és kisebbségként is jelentőségünk legyen.

Az a helyzet, hogy a zsidóknak mindegy, a jobb- vagy a baloldal győz. Mindenképpen képviselve lesznek az érdekeik. Mi viszont miniszterelnököt választunk, és ez egy folyamatos vita és tanácskozás tárgya, hogy kit támogassuk. Egyszerűen nekünk azt a jelöltet kell támogatnunk, aki a legtöbb jogot, forrást, pénzt ígéri a palesztinoknak. Most éppen Netanjahu és Szaár között kell választani, akik mind a ketten jobboldaliak – ez egy elég trükkös helyzet. A két gonosz közül a kevésbé rosszat kéne támogatni. Ezért értek egyet azzal a felvetéssel, hogy nekünk, palesztinoknak, Netanjahu mellé kell állnunk. Ismerjük, tudjuk, mire számíthatunk, ugyanakkor Szaár oldalán igazán kellemetlen és rossz helyzetbe kerülhetünk mi magunk és az egész palesztin ügy.

Sajnos nem hiszem, hogy akár Lapid, akár bárki a baloldalról valóban esélyes lenne. Vannak, akik Manszur Abbaszra (Raám) fognak szavazni, és az Iszlám Mozgalomra. Megértem őket is, de végül is nincs más lehetősége egyik pártnak sem, mint Bibit támogatni. És igen, ott a Nemzetállam törvény, de meg kell érteni, mi egy “szürke zóna” vagyunk a politikai térképen. Reményeim szerint a választások után Abbasz és a Közös Lista újra egyesül majd Netanjahu támogatásában. A testvérem is Abbaszra szavaz, és szívből kívánom, hogy bekerüljön.

Attól függetlenül, hogy a Közös Listára szavazok, nem feltétlen értek egyet a taktikájukkal. Sokan vannak ezzel így, de nincs bátorságuk kimondani, tenni ellene meg főleg. Számunkra a zsidó politikusok valójában egyformák. Mindegy hogy Bibi, Lieberman, Lapid, Ganz, Bennet vagy Szaár. Ha végiggondolja az ember, hogy 10 éve még arról beszéltünk, hogy mikor lesz végre kétállami megoldás, most meg nézzék meg, mi a helyzet. Arról van szó, hogy megszállja-e Izrael a Nyugati Partot? Lehet, hogy Lapid támogatja a kétállami megállapodást, de nem támogatja a telepek felszámolását és a terjeszkedésük megakadályozását. Az egyik spenót, a másik paraj számunkra. Nincs mit tenni. Én nem vagyok cionista, soha nem szavaznék Netanjahura. De most ezt a játszmát játsszuk, és nem lehet kiszállni.

Raám – Munir (34)

Már kétszer adtam a szavazatomat a Közös Listára, de most a Raámra fogok szavazni. Nekik van rendezett tervük, tudják, mit kell csinálni. És akkor mi van, ha Bibivel megy? Nincs mit tenni, ha nem megy Bibivel, nem kap semmit. Menjen vele, ő kifizeti az arab társadalmon belüli bűnözés felszámolására készített programjának a megvalósítását. Részletes programot mutatott be Netanjahunak. Az arab pártok már 40 éve a kormány ellen mennek. Dáj, challasz (elég ebből, a szerk)! A Raam és vezetője, Manszur Abbasz is a Közös Lista része volt, de most okos ötlettel állt elő: adjunk lehetőséget Bibinek, meglátjuk, mi lesz belőle. Bibi nagyon rafinált, várjuk ki a végét, meglátjuk, megtartja-e, amit megígért.

Bibi a világ legnagyobb kombinátora. A Közös Lista legutóbb 15 mandátummal Ganzzal ment, a történelemben először arab párt zsidó pártot javasolt az Elnöknél a kormányalakításra, erre Ganz átvágta őket. Nincs mit tenni, ez a politika. Esküszöm, hogy fáj a jelenlegi helyzet. Fáradtak és kimerültek vagyunk. Szerintem nincs Bibinél alkalmasabb. A legjobb játékos, már 60 éve a politikában van. Adjunk Abbasznak lehetőséget, részletes terve van az arab bűnözés kezelésére. Igen, egyszerűen Bibi azt mondta neki “Gyere, támogass, ajánlj engem az Elnöknél, cserébe pénzelni fogom a teljes programot”.

A Közös Lista képviselői a kormány ellen vannak, már 40 éve mindig ugyanaz a történet. Igaz, nekik is hasonló programjuk van, de senki sem veszi őket figyelembe, mert a kormány ellen vannak. Nincs semmijük. Ki engedélyezi a terveket? A kormányfő. Addig, míg ellene vannak, nem ad nekik semmit. Abbasz okos volt, azt mondta, átmegyek Netanjahu oldalára, neki adjuk a szavazatunkat, ő pedig finanszírozza a bűnözéssel szembeni programot. Meglátjuk. 

Szerintem Abbasz egyenes ember. A helyettese is, aki Szachnin polgármestere volt, egyenes, okos ember, jó kapcsolatokat ápol a lakossággal, szerintem sikerülni fog nekik, együtt. Régen más pártokra is szavaztam: a Merecre, Munkapártra, Közös Listára, Saszra is, de senki nem csinált semmit. Bibi eljött a nagybátyámhoz is és beszéltek a bűnözés elleni munkaprogramról.

Folytatás következik…

A sorozat többi része itt olvasható >>

Melyik párt győzelmének örülnél leginkább a 2021. márciusi Kneszet-választásokon Izraelben?

  • Van Jövő (Jes AtidJair Lapid) (30%, 93 Votes)
  • Likud (Benjamin Netanjahu) (22%, 69 Votes)
  • Merec (Nitzan Horowitz) (13%, 41 Votes)
  • Új Remény (Tikva Hadasa – Gideon Szaár) (9%, 29 Votes)
  • Munkapárt (Haavoda – Merav Michaeli) (8%, 24 Votes)
  • Kék-Fehér (Kahol-Lavan – Beni Ganz) (7%, 22 Votes)
  • Jobbra (Jamina – Naftali Bennet) (4%, 13 Votes)
  • Izrael a Hazánk (Jiszrael Beitenu – Avigdor Liberman) (4%, 11 Votes)
  • Raám (Manszur Abbasz) (1%, 4 Votes)
  • Tóra Zsidósága (Jahadut Hatora – Mose Gafni) (1%, 3 Votes)
  • Gazdasági (Hakalkalit – Jaron Zalicha) (1%, 2 Votes)
  • Vallásos Cionisták (Hacionut Hadatit – Becalel Szmotrics) (1%, 2 Votes)
  • Sasz (Arije Deri) (0%, 0 Votes)
  • Közös Lista (Haresima Hamesutefet – Ajman Ude) (0%, 0 Votes)

Összes szavazó: 313

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.