Közvéleménykutatás: Netanjahu és a kormány mondjon le

Közvéleménykutatás: Netanjahu és a kormány mondjon le

Az izraeliek többsége a kormány tekinti felelősnek a szombati iszlamista terrortámadásért és Netanjahu távozását akarja a Walla honlapon közölt közvéleménykutatási adatok szerint.

Csak a zsidók körében végezték a felmérést, mely szerint szinte mindenki úgy véli, hogy a kormány kudarca a szombati támadás, az állam vezetése a felelős az ország déli része védelmének összeomlásáért.

A 13-as csatorna állandó közvéleménykutatója, a rendre pontos Camille Fuxs féle Dialóg Intézet végezte a rendesnél nagyobb mintával, hatszázhúsz zsidó válaszolóval a kutatást.

Nyolcvannégy százalék szerint az állam vezetőinek kudarca nyomán hatolhattak be a terroristák. A Netanjahu-kormány koalíciós pártjaira szavazók 79%-a is így látja.

94% szerint a kormánynak van felelőssége, 75% szerint nagy és nagyon nagy a felelőssége a déli fiaskóért. 67% szerint az 1973-as jom kipuri háború fiaskójánál nagyobb a kudarc, még a koalíciós pártokra voksolók 56 %-a szerint is.

A közvélemény 56%-a úgy véli, hogy Netanjahunak le kell mondani a háború után, még a koalíciós pártok táborának 28%-a is ezt mondta. 52% szerint Galant védelmi miniszternek át kell adnia székét.

A válaszadók 59%-a egyáltalán nem, vagy “csak egy kicsit” bízik meg a kormányban, abban, hogy képes lesz kezelni a háborút. Akik az ellenzéki pártokra voksoltak, azoknak 88%-a nem bízik meg Netanjahu koalíciójában.

Izrael 92%-a szinte teljes zsidó lakossága aggódik a szombat terrortámadást követően, a zsidó lakosság 1/3-a “nagyon szorong”.

Borítókép: Netanjahu és Gallant – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.