IDF: kontrolláljuk a támadásokat, de Gáza háborús övezet

Az izraeli hadsereg kontrollálja a támadásokat, hogy elősegítse a polgári lakosság távozását, de Gáza háborús övezet – közölte pénteken az izraeli haderő (IDF) szóvivője.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű röpcédulákon figyelmezteti az övezet északi részének lakosságát, hogy meneküljenek délre. “Nem szabad visszatérnie otthonába addig, amíg erről nem értesítjük. El kell hagyniuk házaikat, és nem szabad a határkerítés közelébe menni” – üzeni az izraeli hadsereg az övezet északi részén élőknek. Izraeli sajtóértesülések szerint a Hamász terroristái megpróbálják megakadályozni a civileket otthonaik elhagyásában, hazaküldik a távozókat.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője péntek délelőtt az Al-Dzsazíra tévécsatornán is felszólította Gázaváros lakóit, hogy ürítsék ki a területet, és vonuljanak az övezet déli része felé.

Elmondta, hogy a Hamász ebben a térségben, valamint olyan érzékeny helyeken, mint a kórházak és az ENSZ épületei, alagútrendszert épített ki parancsnoki és irányító központjainak működtetésére, ezért biztonságuk érdekében, hogy a Hamász ne használhassa őket élő pajzsként, el kell hagyniuk a háborús övezetet.

A TV-nek a gázaiak nehéz helyzetet firtató kérdésére a katonai szóvivő azt felelte, hogy a gázai lakosoknak ezt a kérdést a Hamász katonai szárnyát vezető Mohamed ed-Deifnek, Hálid Mesál korábbi Hamász-vezérnek és a Hamász más irányítóinak kell feltenniük.

Az izraeli légierő a hírszerzés segítségével a terrorszervezet több tucat, drónok indítására szolgáló helyét támadta, melyeket a Gázai övezet lakóinak házaira, és azok tetejére telepítettek.

“Ez újabb példája annak, hogy a Hamász a Gázai övezet lakóit élő pajzsként használja. A légierő repülőgépei több tucat állást semmisítettek meg, folytatja intenzív támadó tevékenységét, és azon fog dolgozni, hogy a végsőkig megsemmisítse a Hamász drónrendszerét.” – nyilatkozta a katonai szóvivő.

Az övezetből számos hullámban pénteken is rakétatámadásokat indítottak az izraeli települések ellen, az övezet melletti Szderotban hét becsapódás történt, jelentős anyagi kár keletkezett, de személyi sérülés nem történt.

Az izraeli hadsereg a hétvégén is folytatja az katonai felkészítő gyakorlatokat a gyakorlóterületeken országszerte, ezért az ezekkel szomszédos településeken lövések és robbanások várhatók – figyelmeztetett 13-as kereskedelmi televízió. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1500-at, a sebesülteké pedig a hatezret.

Borítókép: Egy fiú, akinek családja biztonságosabb területre menekül Gázában, ma – Fotó: Mahmud Hams / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.