Egy amerikai-izraeli kettős állampolgár kislány is van a szabadon engedett túszok között

Abigail az apja karjaiban volt, amikor lelőtték. Kimászott apja teste alól, átszaladt a szomszédokhoz, de őket is megölték, őt pedig elrabolták. Édesanyját is meggyilkolták. 9 és 6 éves testvérei 14 órán át egy szekrényben bújtak meg, és túlélték.
Abigail az apja karjaiban volt, amikor lelőtték. Kimászott apja teste alól, átszaladt a szomszédokhoz, de őket is megölték, őt pedig elrabolták. Édesanyját is meggyilkolták. 9 és 6 éves testvérei 14 órán át egy szekrényben bújtak meg, és túlélték.

Egy amerikai-izraeli kettős állampolgárságú 4 éves kislány is van a radikális iszlamista Hamasz által vasárnap szabadon engedett túszok között – erősítette meg Joe Biden, kommentálva az első amerikai kiszabadulását.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy adminisztrációja szeretné elérni a pénteken kezdődött tűszünet meghosszabbítását az eredetileg tervezett négy napon túl annak érdekében, hogy további túszok nyerhessék vissza szabadságukat, valamint a létszükségleti segélyek eljuthassanak a Gázai övezetben élő palesztin lakossághoz.

Felhívta a figyelmet: az Izrael és a Hamasz között pénteken életbe lépett fegyvernyugvásról szóló megállapodást úgy dolgozták ki, hogy az meghosszabbítható az elért eredményekre alapozva.

A tűzszünet során kiszabadult kislány, Abigail Edan néhány napja, fogságban töltötte be 4. életévét, szüleit október 7-én a Hamasz fegyveresei megölték. Ő volt a legfiatalabb amerikai a több mint másfél hónapja elhurcoltak között. Az amerikai külügyminisztérium összesítése szerint 9 amerikai állampolgár és egy állandó tartózkodási engedéllyel, úgynevezett zöldkártyával rendelkező ember került a Hamasz fogságába az Izrael déli része ellen végrehajtott összehangolt támadás során.

Joe Biden a tűzszünet életbe lépésekor adott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy Abigail Edan az elengedett amerikaiak között lesz.

Az elnök vasárnap jelezte: még aznap telefonos egyeztetést tervez Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, részben a tűzszüneti megállapodásban foglaltak maradéktalan teljesítéséről, részben annak meghosszabbításáról.

Péntek óta a Hamasz összesen 39 izraeli állampolgárt engedett szabadon, köztük volt az amerikai-izraeli kettős állampolgárságú kislány. Rajtuk kívül 20 külföldi is kiszabadult a terrorszervezet fogságából, legnagyobb számban thaiföldiek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.