Izraeli katonák megtalálták és hazaszállították két túsz holttestét a Gázai övezetből

Eden Zacharia és Ziv Dado IDF hadrendészeti tiszt – Fotó: IDF

Az izraeli hadsereg (IDF) katonái megtalálták és hazaszállították két, az október 7-i terrortámadás idején elrabolt izraeli túsz holttestét a Gázai övezetből – jelentette a katonai szóvivő kedden.

A holttesteket egy alagútban találták meg a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabaliában, ahol a hadsereg végzett a Hamasz észak-gázai egységének parancsnokával, Ahmed Randurral. Ebben az akcióban vesztette életét Meir Gal Ejzenkot, a szűk hadikabinet miniszterének és Izrael volt vezérkari főnökének, Gadi Eizenkotnak a fia.    

Az egyik halott túszt, a 28 éves, Rison Lecionban élt Eden Zakariát az övezet melletti zenei fesztiválról hurcolták el a “fekete szombaton”. Párját, Ofek Kimchit a helyszínen meggyilkolták az iszalmista Hamasz terrorszervezet fegyveresei.

A másik halott túsz, a 36 éves Ziv Dado hivatásos állományban dolgozott az IDF-nél, és október 7-én az övezet mellett, a kiszufi katonai támaszpontot védte. Eleinte eltűntnek nyilvánították, több mint két hétig nem tudta a családja, hogy mi történt vele. Később kiderült, hogy megölték, a holttestét pedig a Gázai övezetbe vitték; felesége és féléves kislánya volt.

Az IDF megtámadta a libanoni Hezbollah rakéta-kilövőhelyét és terrorista infrastruktúráját válaszul a határ közelében fekvő Baram kibucot ért, Libanonból indított lövedékekre. Harci helikopterrel és tankokkal lőtték a libanoni síita Hezbollah fegyverekkel és terrorista infrastruktúrával felszerelt rakétaindító-állomását.

Ezen kívül Szíriából is három, Izrael felé indított rakétát észleltek, melyek közül kettő még Szíria területén landolt, a harmadik pedig Izraelben lakatlan területre esett. Az izraeli hadsereg csapást mért az indítás helyére.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.