Téves azonosítás miatt a katonák megöltek 3 túszt Gázában

Avi/ujkelet.live

71. nap: Pénteken, a Sábát bejövetele után a Hamász terrorszervezet rakétákat lőtt ki Jeruzsálem és Beit Semes területére. Ez volt az első támadás a főváros ellen több mint egy hónap után. A média szerint a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogott hat lövedéket. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Légiriadó a Templom-hegyen, Jeruzsálemben

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint, hogy az egyik rakéta nyílt területen landot Beit Semes körzetében, károkat okozva tyúkólokban. A lezuhanó repeszek egy nagyfeszültségű vezetéket is eltaláltak.

A közösségi médiában keringő videón rakéták csapódnak be egy kórház mellett Ramallahtól nyugatra, a Palesztin Hatóság területén.

Tragédia: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy a katonák téves azonosítás miatt tüzet nyitottak és megöltek három túszt az észak-gázai Sedzsaijja negyedben.

Daniel Hagari ellentengernagy hangsúlyozta, a hadsereg teljes mértékben vállalja a felelősséget a tragikus incidensért, melyre péntek reggel került sor ,,egy olyan területen, ahol katonák összetűzésbe kerültek terroristákkal, köztük öngyilkos merénylőkkel”. Nem sokkal a tragikus eset után újabb összecsapás történt terroristákkal a közelben.

A helyszín, ahol a túszokat megölték, közel volt egy halálos csata területéhez, ahol szerdán kilenc katona, köztük két magas rangú parancsnok elesett.

A megölt túszok: Jotam Haim (28), akit a Hamász terroristái Kfar Azzából raboltak el, és Szamar Fuad Talalka (22), akit Nir Am kibucból raboltak el. Talalka a kibuc keltetőjében dolgozott, ahol gyakran vállalt hétvégi műszakokat.

A harmadik túsz nevét csak később engedélyezte a családja közzétételre: Alon Samriz (26), Kfar Azzából.

A hadsereg úgy véli, hogy a hármas elmenekült, vagy hátra hagyták őket az őket fogva tartó terroristák, amikor az izraeli hadsereg bevette a területet.

Hagari közleményében azt mondta, hogy ,,a lövöldözést követő vizsgálat során azonnal felmerült az elhunytak személyazonosságának gyanúja, és holttestüket gyorsan átszállították vizsgálatra Izraelbe, ahol azonosították őket”.

Tanulva a történtekből, a túszok azonosítására szolgáló új protokollokat átadták a szárazföldi erőknek, „hogy mindent megtegyenek egy újabb tragikus esemény megelőzése érdekében”.

„Szomorú és fájdalmas esemény ez mindannyiunk számára, és az Izraeli Védelmi Erőké a felelősség mindenért, ami történt… Az Izraeli Védelmi Erők mély sajnálatát fejez ki a katasztrófa miatt, és osztozik a családok gyászában. Emlékük legyen áldott” – tette hozzá Hagari.

Feltételezések szerint 132 túsz maradt Gázában – nem mindegyikük él –, miután november végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. A hadsereg megerősítette a Hamász által még mindig fogva tartottak közül 20 halálát, új hírszerzési információkra és a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett leletekre hivatkozva.

Új megállapodás: A Moszad kémszolgálat igazgatója, David Barnea a hétvégén várhatóan találkozik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel Európában, hogy megvitassák a Hamász által Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátását biztosító megállapodásról szóló tárgyalások folytatását, hivatkozott a Walla riportere az ügy részleteit ismerő két forrásra.

Ez lehet az első találkozó magas rangú izraeli és katari tisztviselők között az ideiglenes tűzszünet összeomlása óta, amely az izraeli katonai művelet kiterjesztéséhez vezetett Gáza déli részére.

Röviddel az izraeli hadsereg három túsz halálát bejelentő nyilatkozata után a Hamász által fogva tartott számos izraeli rokonai nyilvánosan felszólította a kormányt, hogy készítsen elő új tervet a megállapodásra, hogy mielőbb biztosítsák szeretteik szabadon bocsátását.

A tüntetésen, melyen este ezrek vettek részt, blokkolták a forgalmat Tel Avivban a Kaplan-csomópontnál, miközben a hadsereg főhadiszállása felé vonultak.

„Lejárt az idő – és elfogyott a türelem! Haza kell hozni őket most!” skandálta a tömeg. ,,Nincs győzelem addig, amíg az utolsó túszt el nem engedik!”

Izrael kifejezte hajlandóságát egy új megállapodás megvitatására, amely magában foglalja a Gázában maradt női túszok szabadon bocsátását, akiket az előző megállapodásban is kértek, mondta egy izraeli forrás.

  • A múlt hétvégén az eredeti katari javaslat után Binjámin Netanjahu miniszterelnök és a hadikabinet tagjai úgy döntöttek, hogy a Moszad főnöke ne utazzon Katarba.
  • A döntésre adott visszhangot követően Netanjahu irányt váltott, és enegedélyezte Barneának, hogy kapcsolatba lépjen a katarikkal.

A Moszad közleménye szerint csütörtökön Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója két órán át tárgyalt Barneával Tel-Avivban, és megvitatta a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások folytatására tett erőfeszítéseket.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy az Egyesült Államok és Izrael megpróbálja feltárni a túszok szabadon bocsátásának módjait. Számos ötlet és kezdeményezés van ennek megvalósítására, de még mindig nem világos, hogy lesz-e valami valamelyikből.

Északi front: Az izraeli hadsereg légicsapások sorozatát hajtotta végre péntek délután a Hezbollah terrorszervezet létesítményei ellen Dél-Libanonban, válaszul a rakétázásokra.

A célba vett helyszínek között volt egy parancsnoki központ, egy katonai létesítmény és a Hezbollahhoz tartozó egyéb infrastruktúra.

Egy rakétakilövő posztot is megsemmisítettek a Vasfullánk irányított aknavetővel.

Szamária: Péntek este meghiúsítottak egy késes terrortámadást a tartalékos harcosok ellen egy katonai posztnál Sechem (város a Palesztin Hatóság területén, A-körzet) közelében.

A harcosok konfrontálódtak a feléjük közelítő kést tartó terroristával és likvidálták. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

The post Téves azonosítás miatt a katonák megöltek 3 túszt Gázában first appeared on Új Kelet online.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.