Izraeli hírösszefoglaló, január 12., péntek

📻 Reggeli kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Az IDF szóvivője elmondta, hogy a 36-os számú hadosztály harcosai Al-Maraziban tevékenykedtek és az elmúlt napon több mint 20 terroristát iktattak ki, köztük a Nuhba haderő egyik parancsnokát. Sok fegyvert találtak.

Khan Yunisban erőink megtámadtak egy Hamasz katonai szerkezetet, és megöltek 7 terroristát, köztük a Nuhba erők egy másik parancsnokát. Kalasnyikov fegyvereket és RPG kilövőket is találtak, és megsemmisítettek egy lőszerraktárt is.

A kommandós dandár egy csapata fegyveres terroristákra lőtt, akik fenyegették erőinket és kiiktatták őket.

Al Buraij térségében a 414-es számú zászlóalj harcosai megöltek egy terroristát, aki egy épület ablakából lőtt haderőinkre.

• Egy amerikai jelentés szerint Qatar tárgyal a Hamasszal, hogy gyógyszereket szállítson a Gázai övezet túszainak. Egy katari tisztviselő azt mondta, hogy ezzel egy időben az ország tárgyalásokat folytat Izraellel, hogy több gyógyszert szállítson a gázai polgároknak.

> Júdea-Szamária:

• Erőink az éjszaka során és délelőtt a terrorizmus leküzdésére és a robbanóanyagok felfedésére irányuló hadműveletben tevékenykedtek a Nur al-Shams menekülttáborban.

📌 Izraelben:

• Közlekedési baleset miatt a 85-ös utat mindkét irányban lezárták a forgalom elől Rama és Hanania csomópontok között.

• Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az északi régióból egy be nem oltott gyermek és egy felnőtt kanyaróval fertőzött. Az elmúlt hónapban összesen öt kanyarós esetet azonosítottak az északi régióban.

A minisztérium azt kérte, hogy „aki 2023. december 21. 16.00 óra és 2023. december 22. 3.00 óra között a Poria Kórház sürgősségi osztályán tartózkodott, forduljon a kezelőorvosához, ha lázas és fejfájásos tünetei jelentkeznek és azt követően néhány nap múlva kiütések jelennek meg rajta.”

• Az Egészségügyi Minisztérium figyelmeztetést adott ki fogyasztó termékként forgalmazott „Enerchi” élelmiszertermék ellen. A hivatal tájékoztatása szerint a terméket hamis tanúsítvánnyal, gyártói engedély nélkül és további hamis részletekkel hozzák forgalomba.

📌 Szerte a világon:

• A brit kormány szóvivője utalt a hágai törvényszéken az Izrael elleni népirtás miatt folyó perben folytatott megbeszélésekre, és azt mondta, hogy „Dél-Afrika állítása teljesen téves”. Hozzátette, hogy “Nagy-Britannia kiáll Izrael joga mellett, hogy megvédje magát, a nemzetközi jognak megfelelően”.

A Fehér Házban működő Amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője is utalt a megbeszélésekre, mondván, hogy “az Egyesült Államok nem lát alapot Dél-Afrika állításaira”. Másrészt a szóvivő megjegyezte, hogy probléma van az övezet élelmiszerellátásával.

> Jemen:

Az amerikai hadsereg jelentése szerint a hutik tegnap este ballisztikus rakétát lőttek ki az Ádeni-öbölben lévő nemzetközi hajózási utakon közlekedő hajókra. Sérülés vagy kár nem történt. Ezenkívül a Fehér Ház elítélte az olajszállító tartályhajó hutik általi leuralását, amelyről tegnap beszámoltunk.

• Egy brit jelentés szerint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közös hadműveletében brit hadihajók hét huti drónt lőttek le kedden a Vörös-tengeren.

• Biden, az Egyesült Államok elnöke megerősítette, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság Ausztrália, Bahrein, Kanada és Hollandia támogatásával ma este “sikeres” támadássorozatot hajtott végre a jemeni hutik egyes katonai célpontjai ellen. Biden megjegyezte, hogy “nem fogunk habozni további lépések megtételével”.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere szerint a támadások olyan helyszínekre irányultak, ahol légvédelmi rakétákat, cirkálórakétákat, radarokat és megfigyelési képességeket tárolnak. Amerikai tisztviselők szerint a támadásokat vadászgépek, Tomahawk rakéták, hajók és tengeralattjárók segítségével hajtották végre.

A támadásokra reagálva a hutik azt mondták, nem jogos az ellenük irányuló agresszió, a szervezet továbbra is támadni fogja az Izrael felé közlekedő hajókat.

A brit miniszterelnök bejelentette, hogy a Királyi Haditengerészet továbbra is járőrözik a Vörös-tengeren, hogy elrettentse a huti agressziót.

• Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy az este végrehajtott támadásokra huti válasz várható. A források azt is jelentették, hogy Iránt a hutik erőszakának szerves részének tekintik.

• Egy orosz jelentés szerint ma rendkívüli megbeszélést tartanak az ENSZ Biztonsági Tanácsában a hutik elleni támadásokat követően, miután Oroszország felszólított ennek megtartására.

• Irán, a Hezbollah és a Hamasz elítélte a hutik elleni támadásokat, azt állítva, hogy megsértették Jemen szuverenitását, és megkárosították a Gáza lakosait segítő hutikat.

Másrészt Japán üdvözölte a hutik elleni támadásokat. Azt mondta, hogy támogatja szövetségeseit, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot.

📌 És egy jóhírrel zárunk:

• A nyugat-galileai Beit Haemek kibucban adománygyűjtő vásárt tartottak az elraboltak és eltűntek családjainak megsegítésére. A lakosok adakozása és elhivatottsága mellett 18000 sékelt sikerült adománynak összegyűjteniük.

📻 Délutáni kiadás

• • •

Kedves olvasóink,
A következő kiadás körülbelül egy órával a szombat kimenetele után kerül kiküldésre.

• • •

📌 A vaskardok gázai háború

> Északi front:

• A libanoni miniszterelnök kijelentette, hogy tájékoztatta Amos Hochstein amerikai követet, hogy a libanoni front nyugalmáról csak a gázai tűzszünet után kerülhet sor. Ez az álláspont összhangban van a Hezbollah szervezet álláspontjával, amely ma reggel szintén hasonló közleményt adott ki a libanoni Al-Akhbar újságnak.

> Júdea-Szamária:

• A Nur al-Shams menekülttáborban végzett akciót követően az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a háború kezdete óta 2650 körözött személyt tartóztattak le Júdea-Szamária területén. Közülük 1300-an a Hamasz terrorszervezettel állnak kapcsolatban.

📌 Politika, jog:

• Ma délelőtt kezdődött az izraeli tanúvallomás Hágában a dél-afrikai képviselők által tegnap előterjesztett, a “népirtás” bűntettével kapcsolatos vádak ellen. A Külügyminisztérium jogi tanácsadója és Izrael képviselője a hágai meghallgatáson, Dr. Tal Becker felszólalása elején kijelentette, hogy az Izrael által a Gázai övezetben végrehajtott akciók önvédelmi jellegűek a Hamasz által október 7-én a déli településeken elkövetett tömegmészárlás után. Szerinte „a civilek szenvednek ebben a háborúban, mint minden háborúban. Ez szívszorító. A Hamasz azon dolgozik, hogy maximalizálja a polgári lakosságot – az izraelieket és a palesztinokat – érő károkat, míg Izrael minden erejével azon van, hogy csökkentse azokat.” Hozzátette továbbá, hogy Dél-Afrika büszke a Hamasszal ápolt kapcsolataira, és az izraeli katonai hadművelet leállítására irányuló követelés kísérlet arra, hogy megtagadja Izraeltől azt a jogot, hogy megvédje polgárait és kiszabadítsa elraboltjait. Becker fényképeket mutatott be az elrabolt civilekről, és közzétette egy terrorista szavait, aki büszke volt az izraeliek meggyilkolására. “Ha a Hamasz szabadon engedi az elraboltakat és lefegyverzi magát – a szenvedés véget ér” – mondta.

• A hágai meghallgatás ideje alatt Izrael több mint 100 támogatója gyűlt össze, hogy demonstráljanak a bíróság előtt, kezükben az elraboltak képeivel, és azt skandálták, hogy „Am Yisrael Chai” (Izrael népe él).

📌 Szerte a világon:

• A huti lázadók támaszpontjait ért éjszakai támadásokat követően Jemenben ma reggel a hutik szóvivője, Muhammad Abdel Salam közleményt tett közzé az X-en, amelyben kifejtette, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok téved, ha úgy gondolja, hogy a támadások visszatartják Jement Palesztina és Gáza támogatásától. Kijelentette azt is, hogy folytatódnak az izraeli hajók vagy az izraeli kikötőkbe tartó hajók elleni támadások, és azt is megerősítette, hogy a támadások következtében öt harcosuk életét vesztette.

• A világ számos országa kommentálta ma reggel a jemeni támadásokat. Franciaország bejelentette, hogy a Közel-Kelet destabilizálásáért és az egész térség veszélyeztetéséért a legsúlyosabb felelősség a hutikat terhelik, Dánia pedig támogatja a hutik elleni amerikai és brit csapásokat. Németország azt is hozzátette, hogy az éjszakai támadások célja a hutik további vörös-tengeri támadásainak megakadályozása volt. Ezzel szemben Jordánia bejelentette, hogy aggodalommal követik a Vörös-tengeren zajló fejleményeket, és Kína is hozzátette, hogy mindenkinek önmérsékletet kell tanúsítania.

• Törökország elnöke, Recep Erdogan kijelentette, hogy Ankara dokumentumokat szolgáltat a Nemzetközi Bíróságon az Izraellel szemben benyújtott “népirtás” keresethez, és úgy véli, hogy Izraelt végül elítélik népirtásért.

📌 Időjárás:

• Ma időnként az ország északi részén és a központi részen esett az eső. Az éjszaka folyamán az ország északi részén megerősödnek az esőzések, amit zivatarok és jégesők kísérnek majd. Szombaton változóan felhős lesz az ég, enyhén emelkedik a hőmérséklet.

📌 És egy jóhírrel zárunk:

Adi Gross Pardes Hana-ból és más önkéntesek évente kétszer használt felszerelést árulnak, és az összes nyereséget jótékony célokra fordítják. A nemrég befejezett eladás során 50 000 sékelt gyűjtött össze az eladott dolgokból, és az összeget az evakuáltaknak és a háború áldozatainak adományozására fordítja.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.