Izraeli hírösszefoglaló, január 17., szerda

📻 Reggeli kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Az izraeli hadsereg harcosai továbbra is tevékenykednek szerte a Gázai övezetben.

A 646-os számú brigád vadászgépei tegnap megsemmisítették azt a helyet, ahonnan rakétát indítottak Netivot irányába.

A 179-es számú brigád harcosai terroristákat iktattak ki és fegyvereket találtak a Gázai övezet középső részén.

• Haderőink légitámadásban megsemmisítettek egy Hamasz terroristát a Gázai övezet déli részén, aki a terrorszervezet elleni kémkedéssel gyanúsítottak kihallgatásáért volt felelős.

• A hadsereg közzétette a Gázai övezet északi részén folyó harcokban elesett két IDF katona nevét:

– Zachariah Pesach Haber tartalékos főtörzsőrmester (32) Jeruzsálemből, a 87-es számú páncélos zászlóalj harcosa.

– Yair Katz tartalékos őrmester (34) Holonból, a 87-es számú zászlóalj harcosa.

Emlékükből fakadjon áldás.

A harcokban két harcos súlyosan megsérült.

• A Beeri kibuc nyilvánosságra hozta, hogy az elhurcolt Itai Svirsky és Yossi Sharabit a gázai fogságban a Hamasz terrorista mozgalom meggyilkolta. Emlékükből fakadjon áldás.

• A qatari külügyminisztérium tegnap este bejelentette, hogy megállapodás született az elraboltaknak szánt gyógyszerek átadásáról, cserébe orvosi és humanitárius felszereléseket kell szállítani a Gázai övezetbe. A Miniszterelnöki Hivatal később megerősítette a hírt és közölte, hogy a gyógyszerek várhatóan még ma megérkeznek Egyiptomba a Gázai övezet felé vezető úton.

> Északi front:

• Tegnap este erőink megtámadták a Hezbollah terrorista infrastruktúráit több dél-libanoni faluban.

> Júdea-Szamária:

• A hadsereg repülőgéptámadással felszámolt egy terrorista osztagot a nablusi Balata menekülttábor közelében. A megöltek között van Abdullah Abu Shalal, annak a terrorista infrastruktúrának a vezetője, mely az irániaktól kapott finanszírozást és irányítást. Az IDF szóvivője azt mondta, hogy az osztagot azután semmisítették meg, hogy tájékoztatást kaptak támadási szándékukról.

📌 Szerte a világon:

• Irán közölte, hogy terrorszervezetek célpontjait támadta meg a szíriai Kurdisztánban és Pakisztánban, válaszul az országban végrahajtott támadásra és később az iraki támadásra, amiről tegnap számoltunk be.

A szíriai Kurdisztánban egy kurd üzletembert és milliomost öltek meg néhány családtagjával együtt. Az iráni médiában azt állítják, hogy ő a Moszad munkatársa volt.

Pakisztánban elítélték az ország szuverenitását sértő támadást, és közölték, hogy abban két gyerek is meghalt.

• Az iraki külügyminisztérium panaszt nyújtott be az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez, miután Irán megtámadta az országot.

• Jemen: Az Egyesült Államok hadserege hajók elleni rakétákat támadott, melyeket a hutik készültek kilőni.

📻 Délutáni kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Az IDF szóvivője közölte, hogy körülbelül 16 tonna üzemanyagot, lőszert, vizet és élelmiszert dobtak le Khan Yunisban a 98-as hadosztály erői számára. A hírek szerint a háború kezdete óta mintegy 60 tonna utánpótlást dobdat le a levegőből az övezetbe öt ellátási művelet keretében.

• Egy szállítórepülőgép, amely gázai izraeli túszoknak szállít gyógyszert, leszállt az egyiptomi El Arish repülőtéren, és egy másik szállítógép is úton van. A megállapodás értelmében a gyógyszereket Egyiptomból szállítják a Gázai övezetbe.

A Hamasz politikai irodájának egyik tagja azt állította, hogy a megállapodást a terrorszervezet követelései és feltételei szerint kötötték. Elmondása szerint a feltételek között szerepelt, hogy minden elraboltnak küldendő gyógyszer után ezer gyógyszert adjanak át a gázaiaknak, illetve, hogy az övezetbe kerülő csomagokat ne ellenőrizhesse az IDF.

Netanjahu miniszterelnök jóváhagyta a Gázai övezetbe belépő gyógyszer-szállítmányok átvizsgálásának megakadályozását. Hivatala később kijelentette: “A miniszterelnök elrendelte a gyógyszerek átadását az elrabolt személyeknek, de a vizsgálat feltételeivel egyáltalán nem foglalkozott, amelyeket az IDF és a biztonsági erők határoznak meg.”

• A Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy a háború kezdete óta 24 448 embert öltek meg a Gázai övezetben, további 61 504-en pedig megsebesültek. Az elmúlt nap során körülbelül 163 palesztin vesztette életét és 350-en megsérültek.

> Északi front:

• Az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy csapataink harci repülőgépekkel, tankokkal és tüzérségi tűzzel támadtak libanoni terrorista célpontokat és egy terrorista sejtet. Rakétakilövést észleltek libanoni területről a Dov-hegy felé. A hadsereg válaszul támadta a tűz forrásait.

> Júdea-Szamária:

• Az IDF légi úton támadott egy terrorista osztagot, amely robbanóanyagokkal támadta az izraeli erőket a tul-karmi menekülttáborban. Az incidens a balata-i tábor terrorista infrastruktúra vezetőjének likvidálása után történt, amelyről ma reggel számoltunk be. A Palesztin Vörös Félhold közölte, hogy négy terrorista vesztette életét az IDF támadásában.

Egy tartalékos katona súlyosan megsebesült egy lövedéktől az izraeli hadsereg Tul Kerem menekülttáborban végzett tevékenysége során, amely még mindig tart.

• A hadsereg a robbantáshoz feltérképezte Bnei Naim faluban azoknak a terroristáknak a házát, akik két nappal ezelőtt Raananában végrehajtották a merényletet. Számos gyanúsítottat kihallgattak.

• Három illegális – a júdeai Idna városból származó – lakost letartóztattak Izraelben azzal a gyanúval, hogy fegyvereket loptak az ország déli részén található katonai bázisról.

📌 Izraelben:

• A Kneszet előzetes olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az Országos Tűzoltó- és Mentőhivatal dolgozóinak szolgálati feltételeit hasonlóvá teszi a többi biztonsági szervével a rehabilitációs jogszabályok és a nyugdíjak alkalmazásával kapcsolatos minden kérdésben. 17 kneszettag támogatta a javaslatot, ellenvetés vagy tartózkodás nem volt. A javaslat most a Nemzetbiztonsági Bizottság elé kerül megvitatásra.

• Az Egészségügyi Minisztérium megerősítette, hogy az Aleph Farms izraeli food-tech élelmiszeripari technológiai vállalat által kifejlesztett tenyésztett hús biztonságosan fogyasztható. Ezzel Izrael a világon elsőként engedélyezte a tenyésztett marhahúst – az állatokból vett sejteken alapuló húspótlót.

• Prof. Gur Elroy-t választották a Haifai Egyetem következő elnökévé. Leváltja a leköszönő elnököt, Prof. Ron Rubint, aki nyolcéves ciklust töltött be.

📌 Szerte a világon:

• A jordán hadsereg azzal vádolta az izraeli hadsereget, hogy súlyos károkat okozott a Khan Yunis-i katonai kórházába…

📻 Esti kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Az elraboltak gyógyszereit is tartalmazó segélyszállító teherautók a Kerem Shalom átkelőhöz érkeztek és az IDF erői átvizsgálták őket, annak ellenére, hogy korábban Netanjahu miniszterelnök lemondott ennek szükségességéről, majd a bírálatok nyomán visszakozott. Nem sokkal ezelőtt a rafahi átkelőn keresztül jutottak be a Gázai övezetbe. A Qatari Külügyminisztérium szóvivője egy mai interjúban elmondta, információi vannak arról, hogy az elhurcoltak olyan állapotban vannak, hogy átvehessék a gyógyszereket.

• Közzétették a Gázai övezetben vívott harcokban elesett két IDF harcos nevét:

– Uriah Aymelek Goshen őrmester (21) Jeruzsálemből, a Givati egység harcosa, a Gázai övezet déli részén vívott közelharcban esett el

– Anwar Sarhan tartalékos őrnagy (26) Hurfeish-ből, az Etzion Regionális Brigád harcosa. Üzem közbeni autóbalesetben vesztette életét az ország központjában. Áldott legyen az emlékük.

A közúti katonai balesetben további három férfi megsérült, köztük egy tartalékos katona is, aki súlyos állapotban van.

> Északi front:

• Hajnalban egy páncéltörő rakétát lőttek ki Biranit környékére, majd Metula irányába. Később Rosh Hanikra környékére újabb, mintegy 20 rakétából álló sortüzet lőttek ki. Egyik kilövésnél sem voltak áldozatok vagy sérülések. Az IDF tüzérségi tűzzel válaszolt a tűz forrásaira és megtámadta az osztagot. Ezzel egyidőben az IDF támadta a Hezbollah terrorista infrastruktúráit Dél-Libanonban.

> Júdea-Szamária:

• Palesztin forrás szerint délután tűzváltás volt az IDF és a terroristák között a tul-karemi Nur al-Shams menekülttáborban. A hadsereg tevékenysége Tul-Karemben már több mint 15 órája tart.

📌 Izraelben:

• Az IDF megjegyezte az elrabolt Ron Sherman, Nick Beiser és Alia Toledano halála kapcsán, akiknek holttestét a Gázai övezetből elhozták, hogy a boncolás után lehetetlen megállapítani, hogy IDF tűz által haltak-e meg. A patológiai elemzés eredményeit bemutatták a családoknak. Ron Sherman édesanyja a közelmúltban azt állította, hogy az elrabolt személyeket véletlenül ölte meg az IDF tűze, és a haláluk okát eltitkolták.

📌 Politika, jog:

• Netanyahu miniszterelnök ma megismételte, hogy a háború mindaddig folytatódik, amíg el nem éri az összes célt: az elraboltak visszatérését, a Hamasz terrorista mozgalom felszámolását, valamint azt az ígéretet, hogy Gázából nem fenyegeti többé veszély Izrael Államot. Gallant védelmi miniszter is megszólalt, miszerint, ha a Hamasz nem oszlik fel teljesen, lehetetlen lesz az élet Izraelben. Később az esti órákban Benny Gantz miniszter, a szűk hadikabinet harmadik tagja két célt említett: az elraboltak visszatérését és a déli valóság megváltoztatását. “Nem távolodunk el a háború két céljától, bármeddig is tart” – mondta.

📌 Szerte a világon:

• A brit miniszterelnök utalt a gázai tűzszünet lehetőségére, mondván, hogy ez olyan feltételektől függ, mint a túszok szabadon bocsátása, az Izraelre irányuló rakétatűz leállítása, a Hamasz uralmának vége az övezetben és a Palesztin Hatóság kormányának felállítása.

• Az Egyesült Államok visszahelyezte a húti lázadók szervezetét az ország terrorista szervezetek listájára. A meghatározás segít késleltetni a szervezet finanszírozását és korlátozni pénzügyi műveleteit. A hutikat körülbelül három éve Biden elnök eltávolította a terrorszervezetek listájáról, mindössze egy hónappal azután, hogy Trump korábbi elnök felvette őket a listára.

• Az Al-Mayadeen csatorna jelentése szerint az Iráni Forradalmi Gárda felelős két, állítólag Izraelhez köthető hajó elleni január eleji támadásért. A hajók  – egy brit és egy libériai zászlót viselő – megsérültek, de a legénységek egyetlen tagja sem sérült meg.

📌 Időjárás:

• Holnap enyhén emelkedik a hőmérséklet. Derült, változóan felhős idő lesz.

📌 És egy jóhírrel zárunk:

• A háború kezdete óta a Ofra település lakói szombati süteményeket és halvát küldenek a Holt-tengeri szállodákban tartózkodó evakuáltaknak. Egy ofrai lakos, Baruch Greenberg kávézót nyitott a településen, aki ingyenes vacsorára hívja a katonákat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.