Gáza északi részét támadta a hadsereg, délen is folytatódnak a harcok

Izraeli katonák Han Juniszban harci kutyával
Izraeli katonák Han Juniszban, 2024. január 25. – Fotó: IDF

A Gázai övezet északi részén lévő, a térséget irányító Hamasz iszlamista terrorszervezet infrastruktúrája ellen intézett támadást pénteken az izraeli hadsereg (IDF), valamint a déli részen található Han-Juniszban is folytatta a harcot a Hamasz fegyveresei ellen – derült ki az IDF közleményéből.

A bejelentés szerint han-juniszi műveletekben több fegyverest megöltek.

Szemtanúk szerint még mindig több ezren menekülnek a harcok sújtotta Han-Juniszból, mely az övezet déli részének legnagyobb városa.

Az izraeli hadsereg azt közölte, Han-Junisz a Hamasz egyik központja, a szervezet fegyveresei pedig nagyrészt föld alatti, kiterjedt alagútrendszerekben bujkálnak, s itt tartják fogva az Izraelből elhurcolt túszokat is.

A palesztin vörösfélhold csütörtökön azt közölte, az izraeli egységek ágyútűz alá vették a város al-Amal nevű kórházának környékét, így a létesítménybe az egészségügyi ellátásra szorulók már nem jutnak be.

A hadsereg péntek reggel tudatta, hogy kapcsolatban van az al-Amal, valamint a Nasszer kórház egészségügyi dolgozóival, biztosítandó további munkájukat.

Az ENSZ adatai szerint csupán a Nasszer kórházban mintegy 18 ezren kerestek menedéket a harcok elől, a hadsereg szerint azonban sokan önként a távozás mellett döntöttek egy menekülőútvonalon.

Az IDF többször hangoztatta, hogy a Hamasz mindkét kórházat a saját céljaira használja.

A Hamasz október 7-én hajtott végre összehangolt terrortámadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedtek el. Izraeli források szerint 136-an még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamasz felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 26 ezret.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.