Izraeliek mentették meg a palesztin állatmenhelyet

Kutyamenhely Bét Sahúrban – Fotó: PTROA

A múlt héten pénz híján még bezárás fenyegette Ciszjordánia egyetlen palesztin kutyamenhelyét Bét Sahúrban, Betlehemtől keletre. Azonban a kutyák és macskák legnagyobb örömére több száz izraeli adakozó jóvoltából az intézmény úgy tűnik, megmenekül – jelentette a Jpost.

A Headstart honlapján indult a tömeges gyűjtés erre a nemes célra. Eredetileg 50 000 sékel összeszedését tervezték, de vasárnap délutánra már 74 000 sékelt sikerült beszedni az izraeli adakozóktól a hatvan kutyát elszállásoló palesztin menhely számára.

Az akciót a PTROA (Preserving the Rights of Animals – Állatok Jogainak Védelme) nevű izraeli szervezet szervezte. A menhelyet a 38 éves Diana Babis hozta létre a Betlehemben és környékén kószáló kutyák számára. Babis korábban a Jordan Commercial Bank egyik fiókját irányította, miután a Betlehemi Egyetemen nemzetközi kapcsolatokból diplomázott.

Szerinte rengeteg kutyát kínoznak ebben a térségben, és az önkormányzatok még meg is mérgezik őket. Vallási szerveknél hiába kilincselt érte, de Bét Sahúrban a helyi hatóságoktól kapott egy területet, majd saját zsebéből fizette a létesítmény felépítését.

kutyamenhely Bét Sahúrban (photo credit:COURTSEY PTROA)
Kutyamenhely Bét Sahúrban (photo credit:COURTSEY PTROA)

A menhely hamarosan megtelt éhes kutyákkal, és gyorsan háromezer dolláros adósság is keletkezett eltartásukból, noha az esküvőkön és más rendezvényeken megmaradt, és másképpen kidobásra kerülő ételmaradékok összeszedésével sikerült lecsökkenteni a fenntartási költségeket. A beteg állatokat izraeli állatorvosok kezelik, de ennek is tetemesre rúgnak a költségei, noha a PTROA segített kifizetni az egyik kutya 45 000 sékeles orvosi számláját.

A Palesztin Hatóság területén csak a közelmúltban kezdődött meg az odafigyelés az állatok jogaira, védelmére. A Palestinian Animal League februárban megkezdte első ivartalanítási kampányát, és előadásokat szerveznek az iskolákban, hogy a gyerekek megismerkedjenek az állatvédelem fontosságával. 

„Segíteni kell az állatoknak, akár Izraelben, akár a Palesztin Hatóság területén élnek. Ez nem politikai vagy vallási kérdés, hanem egyszerűen emberi erkölcs” – hangsúlyozta Diana Babis a Jpostnak.

kutyamenhely Bét Sahúrban (photo credit:COURTSEY PTROA)
Kutyamenhely Bét Sahúrban (photo credit:COURTSEY PTROA)

Jpost/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.