Moszkovia orosz kolostor, Ein Kerem

Moszkovia orosz kolostor, Ein Kerem - Fotó: Grünhut Éva
Moszkovia orosz kolostor, Ein Kerem - Fotó: Grünhut Éva

A kolostort 1871-ben alapították az oroszok, a mai napig zárdaként szolgál apácák számára. Helyi lakosok adták a Moszkovia nevet a helynek, holott eredetileg Gorny kolostornak nevezték el. Gorny hegyvidéket jelent és ez egyáltalán nem meglepő elnevezés, ha az aranykupolás templomegyüttesre gondolunk a jeruzsálemi hegyoldalba ékelődve.

Akárcsak az Ein Keremben található többi templomnak, ennek a helynek is szoros a kötődése Keresztelő Szent Jánoshoz. A hagyomány úgy tartja, hogy Mária Ein Keremben látogatta meg várandós unokatestvérét, Erzsébetet, aki nem más, mint János édesanyja.

Apáca a kolostor kertjében, Ein Kerem – Fotó: Grünhut Éva

A kolostorhoz a Hadasza kórház felől lehet eljutni, a betonút a kórházhoz tartozó bérházak előtt halad el, és ér egy nagy zöld kapuhoz. A kolostornak szigorú nyitvatartási rendje van (10:00-13:00 valamint 15:30-18:00, vasárnap, illetve az ortodox keresztény ünnepnapokon nem látogatható), de ha megfelelő időben érsz oda, és a kaput zárva találod, ez ne rettentsen el: csengetésre beengednek.

Fotó: Grünhut Éva
Fotó: Grünhut Éva

És ahogy belépsz, egy külön világ tárul fel előtted: egy egész kis hegyi falvacska, kis, piros tetős házakkal, gondosan megművelt kertek és teraszok mandulafákkal, olajfákkal beültetve, sepregető vagy csevegő apácák, érdeklődő turisták, imádkozó zarándokok. A hely számtalan meglepetést tartogat: művészien megmunkált irányjelző táblák, virágoskertek, napon nyújtózkodó macskák.

Fotó: Grünhut Éva

Persze a hely ékköve továbbra is a hagymakupolás templom, amelyet Jelizaveta Fjodorovna, Szergej Alekszandrovics nagyherceg felesége alapított 1905-ben. Az ő története egy külön bejegyzést érdemelne, hogy Viktória királynő unokájából hogy vált a nagyherceg feleségévé, elkötelezett orthodox keresztény hívővé, férje megölése után apácává, és végül ő maga is a bolsevikok áldozatává.

Fotó: Grünhut Éva

A templom építési munkálatai a bolsevikok hatalomra kerülésével megszakadtak, és csak száz évvel később, 2005-ben fejeződtek be. A kolostor területén egyébként két másik templom is található, ebből az egyik zárva van a látogatók számára. De ez ne csüggesszen el bennünket, mert a kilátás és táj maga is egy élmény, tavasszal, amikor minden zöld, a mandulafák virágba borulnak, és a Beit Zait gát mögött a feltöltött tavacska vize tükröződik vissza.

További képek a szerző Facebook oldalán >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.