Kipás melegek

A vallásos cionismus több tucat rabbija felhívást intézett a melegek közösségeikbe való befogadására

A vallási szakértői vélemény (halacha), melyet az ortodox “Hillel Ház” szervezet adott ki, egyértelművé teszi, hogy bár tilos az azonos neműek szexuális érintkezése, de kijelenti, hogy az LMBT-hez tartozók is szolgálhatnak a vallási közösség különböző pozícióiban, és felszólít a “szeresd felebarátodat, mint önmagadat” betartására.

Tegnap több tucat cionista rabbi szólította fel híveit a homoszexuálisok és leszbikusok iránti toleranciára. Bár a zsidó vallás ellenzi az egyneműek kapcsolatát, de magát a vonzalmat nem tartja bűnnek. A nyilatkozatban nem szerepel a “meleg” vagy “leszbikus” kifejezés, csak mint “azonos nemű hajlamúak” vannak említve. A szerzők világossá teszik, hogy “nincs lehetőség engedélyezni az ilyen jellegű kapcsolatokat, ezzel együtt a Tóra és az Halacha a cselekményt tiltja, nem az orientációt, így a homoszexuális irányultságú férfiakban és nőkben nincs semmi kivetnivaló, vagy erkölcstelen. Ők is kötelesek a Tóra parancsolatait betartani, és ugyanúgy betölthetnek minden funkciót a közösségben, mint bármilyen más tag.”

A “Chavruta” (“baráti társaság”) nevű vallásos meleg szervezet történelminek nevezte a nyilatkozatról készült dokumentumot.

izraelinfo vallasos melegek
fotó: Emil Salomon – Haaretz

forrás: Haaretz

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.