Mintegy kétszázezren vettek részt Tel-Avivban a meleg büszkeség napján

Az egyik résztvevő a mai felvonuláson - fotó: Moti Kimchi

A városháza becslése szerint mintegy kétszázezren vettek részt Tel-Avivban a Közel-Kelet legnagyobb büszkeség napi rendezvényein, amelyeket idén tizennyolcadik alkalommal rendeztek meg – jelentette az izraeli közszolgálati rádió (képek).

Idén Nők a változásért jelszóval hirdették meg és a nők melegjogi szervezetekben betöltött szerepét hangsúlyozzák a több tízezres felvonuláson, amelyet tengerparti koncertekkel fejeznek be.
Az évente megtartott menet mára valóságos népünnepéllyé nőtte ki magát Tel-Avivban. Idén harmincezer külföldi vendéggel közösen a szabadság és a másság elfogadásának értékeit dicsőítik az izraeliek.

A Ron Huldai polgármester köszöntőjével megindított menet a város – Jáfóval szomszédos – hatalmas tengerparti parkjába vonult. Az időjárás ezúttal nem kedvezett a büszkeség napjának: a városban harminchárom fokos melegben, tűző napon meneteltek a melegek, és velük együtt – szolidaritásuk és támogatásuk jeleként – sok ezer heteroszexuális is. A mentőszolgálat nyomatékosan figyelmeztetett a napszúrás veszélyére és felszólították a résztvevőket, hogy vigyenek magukkal vizet, és folyamatosan pótolják folyadékveszteségüket.

A jobboldali kormányzó Likud párt első nyíltan homoszexuális képviselőjét, Amir Ohanát a felvonulás előtt megfenyegették,  ezért a kneszet biztonsági őrt rendelt mellé, aki vele együtt vett részt az felvonuláson. Mellette menetelt többek közt a Likud szélsőségesebb – héja – szárnyához tartozó Miri Regev kulturális és sportminiszter asszony is.

A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja beszámolt arról, hogy közösen vonult fel egy egész tartalékos tüzér zászlóalj is, amelynek tagjai így kívánták kifejezni szolidaritásukat egy homoszexuális társukkal, akivel együtt harcoltak a második libanoni háborúban és a két évvel ezelőtti (palesztinok elleni) Erős Szikla hadműveletben.

Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint az izraeli zsidó lakosság toleranciája jelentősen megnőtt az utóbbi időkben a melegekkel kapcsolatban. A megkérdezettek hetvenhat százaléka támogatja az egyneműek házasságának lehetővé tételét, míg tavaly szeptemberben egy hasonló felmérésben csak hatvannégy százalék állt ki mellettük.

További fotók a felvonulásról >>

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IhauiIa6Ofc]

izraelinfo telavivi melegfelvonulas
fotó: képernyőfotó a Ynet élő adásából

Shiri Zsuzsa – MTI

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.