Dokumentumfilm: “Apu, írd alá nekem”

Sos és Smulik a “Cuk Eitan”-ban elvesztették fiukat. Sos a testvérét is elvesztette a hadseregben. Legkissebb fiuk, Shay, a bevonulásra készül, és harcoló egységbe akar jelentkezni, amihez szülői engedélyre van szüksége. Az anya határozottan ellenkezik, az apa nem tud dönteni. Orly és Guy – a tizes csatorna újságírói – a döntésben próbálnak segíteni neki.

Összehozzák Smulikot olyan szülőkkel, akik szintén elvesztették gyermeküket, és második fiuk számára nem voltak hajlandók aláírni az engedélyt. Utána olyan szülőkkel találkozik, akik aláírták, és második fiukat is elvesztették. Útközben kiderül, hogy a családi háttér alapján a szabályok szerint kizárólag az ő beleegyezésére van szükség. Később megnézi Shay és barátai edzését, beszélget fiával, beszélget feleségével, és találkozik egy szakemberrel, akinek szakterülete a döntéshozatal elmélete. Smulik végül úgy dönt, nem írja alá az engedélyt.

Három nagyon fontos pillanat van a filmben.

Az első egy video részlete, ami Shay negyedik születésnapján készült: “Mi leszel, ha nagy leszel?” – kérdezik a picifiút. “Katona!” – válaszolja széles vigyorral. “Hol van a taps?” – kiált fel lelkesen az előbbi hang. Nagy taps hallatszik, örömteli hangok. Smulik meggyőződése, hogy a gyerek válasza bizonyíték arra, hogy a fia katonának született, ez a génjeiben van, a személyiségéhez tartozik. A pszichológia a fenti jelenetet kondicionálásnak nevezi: az egyed cselekedetével pozitív reakciót vált ki környezetéből, így megtanulja, hogy ez a helyes viselkedés. Minél erősebb a reakció, minél többször ismétlődik, a tanulás annál biztosabb.

A második pillanat, amikor a srácok edzése közben Shay hirtelen rosszul lesz, elsápad, lefekszik a földre és vizet kér. Aztán összeszedi magát, felül, s bár továbbra is furcsán érzi magát, és szédül, nem engedi, hogy orvost hívjanak. “Férfi akar lenni, tudnia kell, hogy mit jelent férfinak lenni.” – mondja apja. Smuliknak láthatólag fogalma sincs róla mi az üzenet, amit fiának közvetít: a harcos katona az férfi, ő pedig elvárja tőle, hogy viselkedjen férfiként. Smulik azt az érzést sem veszi észre, amit ezzel elültet fiában: ha nem próbál meg harcoló egységbe kerülni, akkor csalódást okoz apjának.

A harmadik pillanat, amikor apa és fia beszélgetnek. Shay azt mondja: “Ami igazán vígasztalt Liad halála után… hogy is mondják? Mosollyal az arcán halt meg. Amikor azt csinálta, amit a legjobban szeretett csinálni. És nem akarok ilyet mondani, de ha istenőrizz történik velem valami, akkor én is mosollyal az arcomon fogok meghalni, mert ez az, amit csinálni akartam.” Egy 18 éves fiú rettenetes hülyeségeket beszél. És az apja bólogat. Egy egész ország bólogat. Orly és Guy hallgat.

A 10-es csatorna dokumentumfilmje.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.