Megfejtették a melanoma áttétképző mechanizmusát

Izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a bőrrák legagresszívebb formája, a melanoma áttéteket képez a szervezetben.

A Tel-avivi Egyetem tudósai a heidelbergi rákkutatóközpont szakembereivel felfedezték, milyen módon képes belső szerveket megbetegíteni a rosszindulatú festékes anyajegydaganat, és két olyan vegyületet is találtak, amelyek képesek meggátolni a folyamatot – adta hírül a Háárec című izraeli napilap.

A legagresszívebb bőrráknak tartott melanoma a pigmenteket termelő melanocita nevű bőrsejtekből indul, általában sötét színű anyajegyként jelenik meg, noha olykor fehér vagy bőrszínű is lehet. Ha a bőrrák a bőr felső rétegénél mélyebbre, az érrendszerhez jut, akkor halálossá válhat. A melanóma nem a bőrön megjelenő anyajegy miatt veszélyes, hanem az áttétei miatt, amelyek életfontosságú szerveket, az agyat, a tüdőt, a májat és a csontokat támadják meg.

Ezzel kapcsolatos korábbi írásunk:

Izraeli siker a bőrrák elleni küzdelemben

A Nature Cell Biology című tudományos folyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint az anyajegydaganat elterjedése előtt mikro RNS-molekulákat tartalmazó kicsiny hólyagocskákat bocsát ki, amelyek szerkezeti változásokat idéznek elő a bőrben, előkészítve azt a rákos sejtek fogadására és továbbszállítására.

A kutatók két olyan anyagot is azonosítottak, amelyek megállíthatják ezt a folyamatot. Az SB202190 vegyület megakadályozza a hólyagocskák eljutását a tumortól a bőrhöz, az U0126 vegyület pedig megakadályozza a bőrnek a rákos sejtek befogadásához szükséges elváltozását még akkor is, ha a hólyagocskák már megérkeztek. Ezekből az anyagokból várhatóan sikerül majd a rákos folyamatot leállítani képes gyógyszereket fejleszteni.

Az egyetem kutatócsoportja szoros együttműködésben dolgozott Jörg Hoheisel és Laureen Sander professzorokkal a heidelbergi német rákkutató-központból (German Cancer Research Center, DKFZ), valamint az izraeli Tel Hasomér kórházban dolgozó Sosi Greenbergerrel és a holoni Wolfson kórház munkatársával, Ronen Brennerrel.

“Kutatásunk jelentős lépés a leghalálosabbnak tekintett bőrráktípus teljes gyógyításához vezető úton” – nyilatkozta a tudóscsoportot vezető Karmit Levy, a Tel-avivi Egyetem orvosi fakultásának munkatársa. “Reméljük, hogy felfedezéseink segíteni fognak abban, hogy a melanoma egy nem életveszélyes, könnyen gyógyítható betegséggé váljon” – tette hozzá.

A nemzetközi adatok szerint jelenleg a világban 52 percenként meghal valaki ennek a betegségnek a következtében, és a halálos esetek száma az utóbbi harminc évben folyamatosan emelkedik.

MTI/Izraelinfo