Kifulladóban a késes intifáda

Katonák biztosítják egy merénylet helyszínét 2015. október 13-án Jeruzsálemben - fotó: Wikipédia

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét adatai szerint kihunyni látszik a tavaly kezdődött terrorhullám, melyet egyesek “mini-intifádának” vagy a “kések intifádájának” neveztek. Az incidensek száma novemberben 38%-ot esett országosan és 72%-ot Jeruzsálemben.

Az elmúlt hónapban összesen 95 támadást regisztráltak, melyek közül kilencet követtek el a fővárosban. A támadások többsége út menti kő- és gyújtóbomba dobálás volt. Októberben még 153 incidens történt országosan és 48 Jeruzsálemben, és ezek összesen 2 halálos áldozattal és 23 sebesülttel jártak. A terrorhullám csúcspontja tavaly októberben volt, 620 incidenssel. Decemberben eddig egy súlyosabb támadás történt: szerdán a jeruzsálemi óváros egyik kapujában támadt késsel a rendőrökre egy 21 éves, hevroni illetőségű arab fiatal, könnyebb sérüléseket okozva. A rendőrök tüzet nyitottak a támadóra, és megölték.

A Sin Bét szerint a terror intenzitásának csökkenése jelentős részben annak köszönhető, hogy nagy erőkkel dolgoznak a különböző médiafelületeken megjelenő uszítás visszaszorításán. Számos nyomtatott és internetes magazin irodájában tartottak házkutatást, és több, terrorizmust éltető rendezvény megtartását akadályozták meg a közelmúltban.

zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.