Jeruzsálemi baleset–merénylet

Forgatag a jeruzsálemi bazársoron - fotó: Asim Bharwani / Flickr

A jeruzsálemi óvárosban sétáltunk. Míg feleségem a nagyobbik fiammal a muzulmán negyed bazárjaiban nyakláncot keresett, én a kisebbikkel, öcsémmel és hároméves kislányával a Dávid Tornyánál a tuják árnyékában hűsöltünk sörrel és jégkrémmel.

Feleségem felhívott, és megkért, hogy ellenőrizzük neki az ezüstlánc árát a neten, mert alkudni szeretne az arab árussal, de mikor visszahívtuk, nem válaszolt. Ráérősen mi is a bazársor forgatagába vegyültünk, és miközben a Siratófal felé ereszkedtünk, fiam –  puszta kiváncsiságból – az óvárosban történt merényletek gyakoriságáról érdeklődött. Elhangzottak statisztikák a terrortámadások közlekedési balesetekhez viszonyított nagyon alacsony arányáról, a sokkal több bűnügyi gyilkosság alulértékeléséről, és arról, hagy ha a sajtó nem fújná annyira fel a nemzeti indíttatású gyilkosságok jelentőségét, az őrültek motivációja is jelentősen lelohadna. Ezzel összhangban a merényletek és az áldozatok száma csökkenne, így a gyűlölet is alábbhagyna, és könnyebb lenne hosszútávú megoldást találni a végtelennek tűnő izraeli-palesztin konfliktusra.

Mikor fiam vitába szállt volna azon állításommal, hogy a támadások túlnyomó százaléka az izraeli biztonsági erők ellen irányul, hátulról egy rendőrlány rohant felém nagy ugrásokkal. Öcsém és fiam nagyot nevettek azon, ahogy szinte repült felém, mondván, hogy ennyire “mevukas” vagyok… Természetesen nem állt meg nálam, hanem továbbrohant a lépcsőkön a Siratófal irányába.

 – Nyilván még egy merénylet – mondta fiam rezignáltan.

Megtaláltuk a család elkallódott részét, az egyik sikátorban beültünk egy arab gyros-oshoz, degeszre ettük magunkat, aztán mikor kifelé sétáltunk a városnegyedből, lezárva találtuk a Yaffa kaput. Rendőrkordon állította meg a befelé igyekvőket. Megkérdeztem a kordont előttünk kinyitó szőke rendőrlányt, hogy mire fel ez a csak ki, be nem?

 – Késeléses merénylet volt a Siratófalnál – felelte.

Fiam azonnal rengeteg tudósítást talált a neten a merényletről (a terrorista rendőrt sebesített, majd lelőtték), míg a korábban látott, hanyagságból elkövetett balesetről egy hírmorzsára sem leltünk. Pedig a merénylet is “baleset”, melyet meg lehetne előzni, és a baleset is “merénylet”, amit nem kürtölnek világgá, és töredék-energiát fordítanak annak megfékezésére.

Öcsém, aki jeruzsálemi lakos, folytatta a heródesi falak magyarázatát, kislánya pénzt tett az utcai trombitás hangszertokjába, aztán hazasétáltunk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.