Ha van egy közép-európai országban szerzett jogosítványod, és hozzá még azon a környéken szerzett vezetési tapasztalatod is, még nem kell elkeseredned. Nem teljesen biztos, hogy ez lesz a legnagyobb akadálya annak, hogy fel tudd venni a ritmust az izraeli sofőrökkel. De mivel itt (olyan amerikaiasan) nem kötelező oktatóhoz járni a forgalmi vizsga előtt, elég az apukádtól megtanulni vezetni, te is jobban jársz, ha nincsenek az oktatók által a fejedbe beépített korlátok. De azért ne add fel.

Vagyis az első és legfontosabb szabály, amit alkalmaznod kell a közlekedésben: szard le, hogy rajtad kívül mások is vannak az utakon. Ha ezt többé-kevésbé sikerül elsajátítanod, a most következő, többi szabályt is könnyebben be fogod tudni tartani.

  • vezetés közben nézegesd, nyomogasd, simogasd a telefonodat. Az autóban töltött idő legalább 51%-ában a telefonon legyen legalább az egyik szemed.
  • minden egyéb tevékenység is megengedett, amennyiben kicsit is elvonja a figyelmed az útról, tehát igyál kávét, sminkelj, vagy legyél könyékig az orrodban bátran.
  • az irányjelzőt felejtsd el. A többiek majd maguktól is észreveszik, hogy merre mész, nem? Ha mégis használnád, akkor mindenképp az ellenkező irányba indulj, mint amerre jeleztél.
  • dudálj, dudálj, dudálj, mintha az életed múlna rajta. Amúgy néha tényleg az múlik.
  • dudálj akkor is, ha a lámpa épp zöldre váltott, és az előttted álló b@ b@ sz@ állat nem indult el a jogosan elvárható 0,0007 másodpercen belül.
  • a reggeli csúcsforgalomban igyekezz mindig abba a sávba átsorolni, ami éppen abban a pillanatban jobban halad. Akkor is, ha az a sáv nem közvetlenül melletted van. Akkor is, ha a helyzet 30 másodpercenként változik. Így elérhető, hogy a soksávos utak reggelente pontosan úgy nézzenek ki, mint egy dodzsempálya.
  • a forgalom sebességéhez képest haladj lassan a külső sávban, és gyorsan a belsőben. Előzz jobbról. Esetenként autópályán is haladj órákon keresztül legfeljebb 70 km/órával.
  • az egyenletes sebesség unalmas. Lepd meg sofőrtársaidat hirtelen gyorsításokkal, lassításokkal, valamint indokolatlannak látszó fékezésekkel.
  • a sávtartás a gyengéknek való. Igyekezz egyszerre legalább két sávot elfoglalni ugyanúgy, ahogy parkolásnál is figyelj arra, hogy az a felfestett fehér sáv az aszfalton minél közelebb essen az autó középvonalához.
  • ha elrontottad a lehajtót, felhajtót, megfordulást, stb, sose törődj vele. Pótold azonnal, amint eszedbe jut.
  • lehet, hogy nem is rontottad el a felhajtót, csak nincs kedved végigállni a sort pont abban a sávban. Ebben az esetben nyugodtan pofátlankodj be a sor elejére a szomszédos sávból, ahol ezalatt az idő alatt mondjuk éppen feltartod a forgalmat, de kit érdekel.

Ha a fentieket betartod, könnyebb elérni az izraeli autós közösség egyik legfontosabb célját: sérülésmentes autó nem létezhet! Karcolás, horpadás kötelező!

És egy kis segítség, ha nem autóval közlekednél:

  • kerékpárosként ne használj karjelzéseket, csak összezavarnád vele a többieket.
  • motorosként kötelező cikázni a kocsik között, minél több sávot váltva egyszerre egyetlen kormánymozdulattal.
  • az elektromos kerékpár használatának ideális módja: forgalommal szemben, sötétben, kivilágítatlanul, sötét ruhában.
  • gyalogosként van a legkönnyebb dolgod. Csak arra figyelj, hogy állj meg a pirosnál a zebra előtt. Egyébként bárhol, bármikor, bármilyen irányban közlekedhetsz.

Az igazság azonban az, hogy ajánlatos a fenti tanácsokat nem megfogadni, és megpróbálni európai módon közlekedni. Sokan lesznek hálásak érte, és sokkal biztonságosabb is.

Kivéve a kerékpáros karjelzéseket. Volt egy időszak, amikor rendszeresen bicikliztem. Az első három alkalommal használtam karjelzést, aztán abbahagytam, mert nagyon hülyén éreztem magam tőle, mert senki más nem csinál ilyesmit. Még azt hiszik, hogy valami bajom van, és segítséget kérek.

Red Bull “autóverseny” Jeruzsálemben – fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.