Havi 4500 sékelig nő a rokkantsági ellátás mértéke

 

A pénzügyminisztérium és a rokkantsággal élők érdekképviseleti szervezetei megállapodtak abban, hogy a kormány 4,2 milliárd sékeles pénzalapot hoz létre, és 2021-ig több lépcsőben havi 4500 sékelig emeli a legmagasabb rokkantsági fokozatban élők havi ellátását – tudta meg a 10-es tévécsatorna.

A több hónapos útlezárások és tüntetések után szeptember 29-én a kormány úgy döntött, felemeli a fogyatékkal élők havi ellátási összegét, és a jövőben az átlagbérhez igazítja annak mértékét. A megállapodás értelmében a havi ellátást kapó 60-74%-os rokkantsággal élők járandósága 2100 sékelre nő, a 100%-os rokkantakat 2021-től 4050 sékel illeti meg. Az önellátásra képtelen rokkantak járandóságát még inkább megemelik, nekik négy év múlva havi 4500 sékel jár majd. A fokozatos járulékemelés jövő januárban kezdődik.

Az érdekvédelmi szervezetek jelentős eredményt értek el a fogyatékkal élők foglalkoztatásának támogatásában is. A minisztérium úgy döntött, hogy a korábbi havi 2800 sékelről 5300 sékelre nő az állami támogatás összege azon munkáltatóknak, akik fogyatékkal élőket alkalmaznak. Ezen kívül további 75 millió sékelt különített el a kormány a fogyatékkal élők foglalkoztatásának ösztönzésére.

A fogyatékkal élők egyes képviselői elégedetten nyilatkoztak a döntésről: – Üdvözöljük a történelmi megállapodás aláírását – mondták és megköszönték a tárgyalásban résztvevő pártok és szervezetek közreműködését.

Azok a szervezetek, amelyek az utcai tiltakozásokat szervezték és nem vettek részt a megállapodás aláírásában elutasítják az „alamizsnát”, úgy vélik a megállapodás nem jelent valós és teljes megoldást a bajaikra. „Itt nem csupán további néhány száz sékelről van szó, a küzdelem folytatódni fog” – mondta Doron Yehuda, a Polio áldozatait képviselő szervezetek elnöke, aki ugyan részt vett a tárgyalásokon, de végül csütörtök éjszaka elhagyta a termet.

Mozgássérültek tüntetése – fotó: Izraeli Rendőrség

„Legjobb tudomásunk szerint a megállapodás tele van lyukakkal, és nem ad teljes és igaz választ a fogyatékkal élők problémájára” – mondta a „Nechim hofchim lepanterim” szervezet szóvivője, – épp ezért és különösen az izraeli kormányba vetett hitünk teljes hiánya miatt, a küzdelem változatlanul folytatódik – nyilatkozta a szóvivő.

„Kérem tudósítsák, hogy a harc nem ért véget” – mondta Avi Ovadia, az Ahava szervezet főigazgatója, aki azt mondta, szervezetük számára nem elfogadható, hogy a megállapodás szerint a nyugdíjas korú fogyatékkal élőkre a támogatás emelkedése nem vonatkozik. „Nem toleráljuk, hogy léket akarnak verni a két korcsoport közé. Amíg nem születik törvényi megoldás a problémára, mi folytatjuk a tiltakozást” – tette hozzá Ovadia.

A megállapodást aláíró felek – fotó: Izraeli Szakszervezetek (Hisztadrut)

„Történelmet csináltunk, drámai módon javítottuk a fogyatékkal élők gazdasági helyzetét “- mondta Avi Nissenkorn, a Szakszervezetek elnöke, aki egyben köszönetet mondott Professzor Simhonnak és Ilan Gilon képviselőnek, valamint Moshe Kahlon pénzügyminiszternek és Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek is a tárgyalásokon tett erőfeszítéseikért. Nissenkorn hozzátette: “A fogyatékkal élők érdek-képviseleti szervezetei a társadalmi igazságosságért folyó küzdelmükben eltökéltségükkel és felelős viselkedésükkel példát mutattak mindannyiunknak.”

Dávid Bitan Kneszet képviselő is üdvözölte az új megállapodást: „A megállapodás valódi üzenetet jelent a fogyatékkal élők számára, ez egy olyan eredmény, amely növeli a rokkant nyugdíjat és lehetővé teszi a fogyatékkal élők számára, hogy tisztességesen megéljenek.” A képviselő hozzátette, hogy a kormány további 150 millió sékelt különített el a fogyatékkal élő gyermekek jólétének elősegítésére.

Ilan Gilon képviselő (Meretz), az új törvény kezdeményezője és a Kneszetben folyó csatározás egyik vezetője üdvözölte a megállapodást: “Ma jelentős eredményt értünk el a kormányzattal. Ezután az ellátás összegét az országos átlagbérekhez igazítják, ez megakadályozza a rokkant nyugdíjak jövőbeli erózióját “- írta Twitter üzenetében a képviselő.

A pénteki tárgyalás további vitákat indukált a felek között, a fogyatékkal élők szervezetei továbbra is azt szeretnék, hogy mindenki egységesen részesüljön a 4000 sékeles rokkant nyugdíjban, míg a költségvetési bizottság elnöke, Simhon professzor a differenciált emelés mellett érvelt. Fokozta a feszültséget, hogy a pénzügyminisztérium elutasította, hogy a rokkant nyugdíj összegét a minimálbérhez kössék, de végül beleegyeztek, hogy minden évben az országos átlagbér változásához fogják igazítani az ellátás összegét. A pénteki tárgyaláson sikerült elérni, hogy jelentős mértékben (4300 sékel/hó) megemelkedjen az az összeg, amelyet a fogyatékkal élő kereshet, anélkül, hogy elveszítené a rokkant nyugdíját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSOlim magazin