Nadrág vagy michnaszaim? – Héberóra

Hogy mondják ivritül

Héber Nyelvi Akadémia rövid magyarázataiból válogatunk.

Nadrág – מכנס (michnasz) vagy מכנסיים (michnaszaim)? Mindkettővel találkozhatunk a mindennapi beszédben, de a helyes alak a מכנסיים.

Régi héber szóról van szó; valószínűleg a מכניס (machnisz – beledug) szóból alakult ki. Ha valóban így áll a dolog, érthető a kettes számot jelölő ים- végződés: két lábunkat a nadrág két szárába dugjuk bele. A משקפיים (miskafaim – szemüveg) és az אופניים (ofanaim – kerékpár) szavak a nadrághoz hasonlóan szintén olyan tárgyakat jelölnek, amelyek két részből állnak.

Mindhárom szó hímnemű: מכנסיים חדשים (michnaszaim chadasim – új nadrág), משקפיים יפים (miskafaim jafim – szép szemüveg), אופניים חשמליים (ofanaim chasmaliim – elektromos kerékpár).

A nadrág alatt pedig mi mást hordanánk, mint alsónadrágot: מכנסיים תחתוניםmichnaszaim tachtonim, avagy megszokott rövid nevén: תחתוניםtachtonim; az egyes számú תחתוןtachton alak itt sem helyes. (Ugyanígy egyszerűsödött a שמלה חצאית [szimla chacait – szoknya, szó szerint „fél ruha”] חצאית-ra.)

Vannak a héberben más olyan főnevek is, melyek melléknévként kezdték karrierjüket, majd a főnév, amely mellett álltak, kiesett, a melléknév pedig főnévvé lépett elő, és megkapta az egész szószerkezet jelentését. Például a גלויה (gluja – képeslap) eredetileg איגרת גלויה (igeret gluja – „nyitott levél”) volt.

Olyan ruhadarabok és kiegészítők esetében, melyek valóban két darabot jelentenek, természetesen használható az egyes szám, amennyiben a pár egyik tagjáról van szó: נעליים (naalaim – [egy pár] cipő),נעל (naal – fél pár cipő). Nem helyes viszont az egyes számú alak használata olyankor, amikor a pár mindkét tagjáról beszélünk: קניתי נעל חדשה (kaniti naal chadasa – új cipőt vettem), ehelyett: קניתי נעליים חדשות.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHéber Nyelvi Akadémia