Az OIC Kelet-Jeruzsálemet Palesztina fővárosának nyilvánította

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) 57 tagja szerdán Isztambulban tanácskozott, egy héttel Donald Trump amerikai elnök bejelentését követően, miszerint az USA Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismeri el. Trump döntése a legtöbb muzulmán országban éles bírálatokat váltott ki, majd Törökország, a szervezet soros elnökeként rendkívüli tanácskozásra hívta össze az OIC-t. A szervezet szerdán arra kérte a nemzetközi közösség egészét, hogy “a megszállás alatt álló” Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász a rendkívüli tanácskozáson kijelentette, hogy a palesztinok nem fogják elfogadni az Egyesült Államok jövőbeli szerepét a békefolyamatokban és a Közel-Keleten “nem lehet béke vagy stabilitás”, amíg Jeruzsálemet nem ismerik el a palesztin állam fővárosaként. Abbász felkérte továbbá az összes OIC-országot, hogy értékeljék újra diplomáciai kapcsolataikat minden országgal a Trump döntéseire adott válaszuk fényében.

Izraelinfo logo

Rakéta támadást követő válaszcsapás a Gázai-övezetre

A légierő kedd este lecsapott egy Hamász létesítményre a Gázai övezet déli részén, válaszul a palesztinok éjjel 11 tájban Askelon térségére kilőtt két rakétájára. A palesztin oldalon nem érkezett jelentés sérülésről.

A rakéta aktiválta a szirénákat Jad Mordechaiban és Netiv HaAsaraban.  Az egyik rakéta Netiv HaAsara külterületén csapódott földbe, a másik rakéta szintén külterületre érkezett, nem robbant fel, azt az izraeli hadsereg tűzszerészei deaktiválták.

Az elhárítás úgy tudja, hogy a rakétázásért elsősorban az Iszlám Dzsihád a felelős, de a héten a Fatah aktivisták is nyilvánosságra hoztak pár fotót, amin Izraelnek szánt rakétákkal pózolnak.

Donald Trump amerikai elnök múltheti bejelentése óta nem telt el nap rakétázás nélkül.

Izraelinfo logo

Izraeli dolgozóinak felétől megválik a Teva

A Calcalist izraeli gazdasági portál birtokába jutott belső levél szerint 2018-ban a gyógyszeróriás 6430 izraeli munkatársából 3300-t leépít, a gyártás nagy részét külföldre viszik, a cég megválik izraeli ingatlanjai többségétől. A harmadik negyedéves rossz eredményeket követően a vállalat már megszellőztetett egy leépítési hullámot, akkor még csak a dolgozók negyedétől vált volna meg a cég. A keddi igazgatósági ülésen azonban ennél drasztikusabb lépésre szánták el magukat, ezzel remélve, hogy a végkielégítéseket követően a megtakarítások eredménye már a vállalat első negyedéves mérlegében is látszik majd.

Izraelinfo logo

Bahreini békedelegáció Jeruzsálemben

Az amerikai Simon Wiesenthal Központ vendégeként 25 bahreini, szuniták, siíták, budhisták, keresztények és hinduk látogattak az izraeli fővárosba. A delegáció nem politikai kötődésű és nem a hivatalos állami vonalat képviseli – ezt mindjárt megérkezésük első napján nyilatkozatban közölte a bahreini hírügynökség. A vendégek vasárnap érkeztek és kedden részt vettek az első hanukai gyertyagyújtáson Jeruzsálemben.

“Bár a résztvevők között nincs kormánytisztviselő, az hogy itt vannak többek között annak köszönhető, hogy Hamad bin Isa al-Khalifa király februárban Izrael bojkottja ellen szólalt fel és engedélyezte az ország állampolgárainak Izraelbe utazását. Ez nem egy kormányzati szintű találkozó, de valami elindult – mondta Abraham Cooper rabbi, a Wiesenthal Központ dékánja.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.