Netanjahu a “hazugságok házának” nevezte a világszervezetet

Benjamin Netanjahu az ENSZ-ben beszél - Avi Ohayon / GPO

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a “hazugságok házának” nevezte az Egyesült Nemzetek Szervezetét a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerő döntése elleni szavazás előtt – jelentette az izraeli média.

“Az Egyesült Államoknak hetven évbe került Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése, s évek múlva ugyanezt fogja tenni az ENSZ is”- vélekedett az izraeli kormányfő csütörtökön, élesen bírálva az ENSZ Közgyűlésének néhány órával később esedékes, az amerikai döntés visszavonására vonatkozó határozattervezetének szavazását.

Netanjahu kijelentette, hogy Izrael világosan elutasítja ezt a voksolást. “Jeruzsálem a fővárosunk, tovább fogunk ott építkezni, és további nagykövetségek fognak odaköltözni” – jelentette ki Izrael miniszterelnöke egy kórház megnyitóünnepségén Asdódban.

“Jeruzsálem Izrael fővárosa, akár elismeri az ENSZ, akár nem”- közölte. Netanjahu kijelentette azt is, hogy a világ számos országában megváltozott a hozzáállás Izraelhez, és ez szerinte végül “behatol a hazugságok házának falai közé is” – mondta az ENSZ-re utalva.

Dori Gold, a külügyminisztérium volt igazgatója – aki korábban Izrael ENSZ-nagykövete is volt – a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek úgy nyilatkozva úgy vélekedett, hogy “az ENSZ-közgyűlés nem az Egyesült Államok saját térfele”.

“Az ellenük szavazni készülő országok amerikai pénzügyi megfenyegetése után lesznek országok, amelyek nem küldik el szavazni képviselőiket, de nem tudom, hány ország veszi ezt figyelembe. Ez sem Amerikának, sem Izraelnek nem a saját térfele” – tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök szerdán a támogatások megvonásával fenyegette meg azokat az államokat, amelyek az ENSZ Közgyűlésében megszavaznák a Jeruzsálem státuszára vonatkozó határozattervezetet.

FORRÁSMTI