Bejelentették Izraelben a kategóriánként egymillió dollárral járó Dan David-díj idei kitüntetettjeit: Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és a Riporterek Határok Nélkül kapják a rangos nemzetközi díjat a demokrácia védelmében tett erőfeszítéseikért. Sandzsaj Szubrahmanyam indiai és Kenneth Pomeranz amerikai történészek a történelmi makrofolyamatok kutatásáért részesültek elismerésben. Az ötödik díjazott, Christiana Figueres, az éghajlat-változás ellen kűzdő Costa Ricai-i diplomata.

A díjat 2000-ben alapította Dan David izraeli vállalkozó és filantróp, odaítéléséről a Tel-Avivi Egyetem vezetősége dönt. A díjat olyan személyeknek és szervezeteknek adják, akik tevékenysége jelentős humán, tudományos és technológiai eredményekhez vezetett a Múlt, a Jelen és a Jövő kategóriájában. Az idősíkokhoz kapcsolódó témák idén a Makrotörténelem, a Demokrácia Védelme és a Harc a Klímaváltozás ellen voltak. Az idei díjakat májusban adják majd át.

A Dan David-díj Kuratóriuma szerint Michael Ignatieff világszerte kiállt a demokrácia és az emberi jogok mellett, és egyike volt az elsőknek, akik figyelmeztettek az etnikai alapú nacionalizmus erősödésének veszélyeire. A kuratórium méltatta Ignatieff vezetői tevékenységét a CEU élén, amely az országban az akadémiai szabadság, a szabad véleménynyilvánítás és a pluralizmus visszaszorításáért folytatott kampány elleni küzdelem fontos szereplője.

“Az első reakcióm a döbbenet volt, majd a hála, majd pedig – mivel ezt a díjat a demokrácia védelmében végzett munkám elismeréséért kaptam – az érzés, hogy rengeteg tennivalóm van még” – idézte Ignatieff nyilatkozatát a hvg. “Különösen nagy megtiszteltetés, hogy az elismerést Izraelben, egy nagyszerű izraeli egyetemtől kapom”.

“A liberális demokráciának az új autoritarianizmus és populizmus egyre erősödő hullámával kell szembenéznie, a szabadságot és a demokráciát éltető alapelveket megkérdőjelezik” – mondta Ariel David, a Dan David-díj kuratóriumának tagja, az alapító fia. “Ignatieff professzor és a Riporterek Határok Nélkül az akadémiai és a sajtószabadság védelmében vívott mindennapi küzdelemben vállalt vezető szerepükért kapják a díjat. Ezek az alapjogok a demokrácia alapkövei, és nem véletlen, hogy a média és az egyetemek gyakran a hatalomra jutott populista és autoriter rezsimek első számú célpontjai.”