A legnagyobb purimi csoda: Sztálin agyvérzése 1953-ban

sztalin izrael terkep
Fotó: Flickr

A purim a zsidó nép megmenekülését ünnepli Ahasvérus király karmaiból, de nem csak akkor: 1953-ban március 1-re esett purim. Ezen a napon kapott agyvérzést Sztálin, amibe kezelés híján – mert a környezetében lévők nem hívtak hozzá orvost – március 5-én, hosszú agónia után belehalt.

Van olyan legenda – talán igaz is – hogy március 5-én kezdődött volna a szovjet zsidók összegyűjtése és deportálása Szibériába, s hogy Sztálin azt tervezte, bevégezi, amit Hitler elkezdett.

Bárhogy is volt: tény, hogy Budapesten is nagyban előkészítették már a zsidó orvosok perét, s ennek fiókba tételét csakis Sztálin váratlan halálának köszönheti a magyar zsidóság. Tehát még egy ok arra, hogy ezen a héten ünnepeljünk és vigadjunk. Nem csak Ahasvérustól, hanem Sztálintól is megmenekültünk…

sztalin halott

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.