Azt írja az újság… vagyis éppenhogy nem írja. Emlékeztek rá, hogy a múlt héten itt volt az Eurovíziós dalfesztivál, előtte egy héttel majdnem-háború Gázában, közben Függetlenségi nap? Arra már csak a legöregebbek emlékeznek, hogy április elején választások voltak, ami csak azért érdekes, mert azóta sincs új kormány Izraelben. Ezekről mind nem ír az újság, hiszen vannak újabb hírek, például az, hogy Munasz Dabbur, az izraeli labdarúgó-válogatott arab csatára, nem fog játszani június elején az Európa Bajnokság selejtezőiben, mert azokban a napokban az esküvőjére készül.

De azért az Euróvíziós fesztivál szép volt. A dalok, szokás szerint, teljesen egyformák voltak, amit csak aláhúzott az a hatalmas befektetéssel készült látványterv, amivel a számok ürességét leplezték.

A zene tulajdonképpen arra lenne való, hogy szórakoztasson, valamilyen érzelmet ébresszen bennünk. Ebből a szempontból maga a verseny teljesen fölösleges. Ám nagyszerű alkalom azoknak, akiket zavarna az igazi zene – mert egyfajta, esetleg kellemetlen, lelki mozgást idézne elő -, hogy egyfajta sportesemény nézőiként szépen hátradőljenek. És lehet drukkolni, fogadásokat kötni a verseny eredményére. Van ebben valami érdekes ellentmondás. Hiszen ha országok versenyeznek, akkor minden dalnak az ország kultúráját tükröző, egyedi alkotásnak kéne lennie. De nem, a dalok legtöbbje angolul hangzik el és egyfajta egységes nemzetközi trendbe illeszkedik. Mint a műkorcsolyázók kötelező gyakorlata: mindenki pontosan ugyanazt csinálja.

Aztán a műsor legvégén, nagy felhajtás után, fellépett Madonna. Várakozásomnak megfelelően ezek voltak az egész Euróvízios műsor legérdektelenebb percei. Pedig volt néhány. Madonna valóban hatalmas tehetség volt abban, ahogy közepes előadóművészi képességét kombinálta egy edzőterem és egy kupleráj hangulatával, és ezt, zseniális marketing segítségével, a világra szabadította. Pár évtizeddel ezelőtt a dalok üzenete talán egyfajta újdonság volt, főleg az Egyesült Államokban. Az, hogy a nők és a fekete bőrűek is emberek, vagy hogy a nőket is érdekelheti a szex. Ám ez az Eurovíziós hakni nem csak azért volt ciki, mert teljesen hamisan énekelt. A mai technika segítségével ezt egy fél perc alatt kijavították, és a felvétel azóta így fut az Interneten. Az igazi baj az, hogy a hatalmas felhajtás mögött nincs semmi. Az az ötlet, hogy két táncos, egy izraeli és egy palesztin zászlóval a hátukon, összeölelkezve távozik, az mit is akart mondani? Igazából nem jöttem rá. Mindenesetre, Madonna legnagyobb sikere az este az volt, hogy nem esett le a színpad meredek lépcsőjéről, ennél többet igazán nem kívánhatunk.

granatalma martini koktel

Ha Madonna már nem is tud énekelni, azért a kedvence, a róla elnevezett Gránátalma Martini koktél, talán ér valamit.

Hozzávalók:

  • 4 cl Stolichnaya feketeáfonya vodka
  • 3 cl gránátalmalé
  • 4 cl friss szederpüré
  • 3 cl vörösáfonya juice

Elkészítés:

A shakert töltsük félig jéggel, öntsük bele a hozzávalókat, rázzuk jól össze, majd szűrjük a pohárba. Narancsszelettel díszíthető.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.