Az izraeli külügyminisztérium és a védelmi minisztérium alkalmazottai nem foglalkoznak Netanjahu külföldi útjaival

Netanjahu és felesége - fotó: Kobi Gideon / GPO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Az izraeli külügyminisztérium és a védelmi minisztérium alkalmazottai csütörtöktől nem foglalkoznak Benjamin Netanjahu miniszterelnök külföldi útjainak lebonyolításával mindaddig, amíg nem teljesítik követeléseiket – jelentette a Háárec című újság honlapja.

A minisztériumok munkavállalói bizottságai azért választották ezt a szokatlanul drasztikus lépést, mert a pénzügyminisztériummal több hónapja folytatott vitájuk zsákutcába jutott, és nem sikerült javítani a foglalkoztatásuk feltételein. 

Netanjahu legközelebb szeptemberre, Indiába tervezett külföldi utazást, nem sokkal a szeptember 17-én esedékes előrehozott választások előtt. A dolgozói bizottságok a szakszervezettel egyeztetve döntöttek, és lépésükről értesítették a világ minden táján működő izraeli külképviseleteket. 

A vitát a pénzügyminisztériumnak az a bejelentése robbantotta ki, hogy meg akarja adóztatni a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a gazdasági minisztérium kiküldöttjeinek a találkozók lebonyolítására felvett költségtérítését.

Az izraeli külképviseletek vezetői a közelmúltban belső üzeneteikben arról is panaszkodtak, hogy 350 millió sékeles (csaknem harmincmillió forintos) megszorítást vezettek be minisztériumukban, ami már a munkavégzésüket veszélyezteti. 

- Hirdetés -

“Nincs költségvetés vonatjegyre, még egy csésze kávéra sem egy munkamegbeszélésen” – panaszolták a külügyminisztérium vezetőinek. A korlátozások miatt befagyasztották Izraeltagsági díjának a befizetését húsz nemzetközi szervezetnél, a minisztériumi dolgozók sem tudják látogatni a felügyeletük alá tartozó területeket, és károk érték a konzuli szolgáltatásokat is.

Válaszul a diplomáciai dolgozók nemcsak a Netanjahu-utak előkészítését tagadják meg, hanem leállították a vízumok kiállítását az indiaiak és a kínaiak számára, s nem adnak ki izraeli útleveleket Los Angelesben és New Yorkban. 

Az utóbbi években a külügyminisztériumot számos megszorítás érte, és több, régen hozzá tartozó területet át kellett adnia más minisztériumoknak. Azt remélték, hogy Jiszrael Katz miniszteri kinevezésével helyzetük javulni fog, de a Háárec szerint ez egyelőre nem történt meg. 

Az izraeli pénzügyminisztérium válasza szerint a 2019-es költségvetési cél elérése érdekében a kormány jóváhagyta a minisztériumok, közte a külügyminisztérium költségvetésének csökkentését. A dolgozók költségeinek ügyében azt közölték, hogy ez szerintük nem csökkentést, hanem csak új elszámolási rendszert jelent.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?