Szünetelnek az izraeli egységkormány alakításáról szóló tárgyalások

Benjamin Netanjahu és Beni Ganz találkozója Reuven Rivlinaz elnöknél - fotó: Haim Zach / GPO
Benjamin Netanjahu és Beni Ganz találkozója Reuven Rivlinaz elnöknél - fotó: Haim Zach / GPO

Egyelőre megszakadtak Izraelben a nagykoalíciós egyeztetések a kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu miniszterelnök jobboldali Likud pártja és a Beni Ganz vezette ellenzéki, centrista Kék-Fehér párt tárgyalói között – közölte vasárnap a Likud.

A zsidó újév, a ros hásáná vasárnap este beköszöntött kétnapos ünnepe miatt a tárgyalások legközelebb szerdán folytatódhatnak, amikor Netanjahu tesz még egy „utolsó erőfeszítést” egy egységkormány létrehozására.

A szeptember 17-i, idén már második előrehozott választások nyomán megkezdődött tárgyalások a kormánypárt közleménye szerint eddig „nagy csalódást” keltettek a Likudban. Amennyiben szerdán sem sikerül egyezségre jutni, úgy Netanjahu arról fogja tájékoztatni Reuven Rivlin államfőt, hogy a kormányalakítási megbízásnak nem tud eleget tenni. Ez esetben Rivlin egy másik jelöltet kérhet fel a kormányalakításra.

Ganz Kék-Fehér mozgalma a Likudot teszi felelőssé azért, hogy a koalíciós egyeztetéseken eddig nem sikerült semmiben sem megállapodni. A választásokon legtöbb mandátumra szert tett ellenzéki tömörülés szerint Netanjahu pártja csak „jelszavakkal dobálózik”, és máris arra készül, hogy fél éven belül harmadszor is parlamenti választásokat kényszerítsen ki.

Pénteki sajtóértesülések szerint az egységkormány létrehozása egy „kettős miniszterelnökséggel” (egymást váltó kormányfőkkel) Netanjahunak kedvezne, mert posztján maradhatna a főügyész által vele szemben kilátásba helyezett vádemelések ellenére is.

A Kék-fehér viszont nem erről, hanem az esetleges közös kormányzás tartalmáról kíván tárgyalni. Képviselőik úgy nyilatkoztak a Jediot Aharonot című újság online változatának (Ynet), hogy a Likudnál „elbarikádozták magukat”, és kizárólag Netanjahu kormányzásának folytatásáról akarnak tárgyalni.

A Netanjahu áprilisi kormányalakítási kudarcát követően két hete megtartott újabb előrehozott választásokon a Kék-Fehér párt szerezte meg a legtöbb, 33 helyet a 120 fős kneszetben. A második a Likud lett 32 törvényhozóval, a harmadik pedig az arab pártokból alakult Közös Lista. A két legnagyobb párt azonban potenciális szövetségeseivel együtt sem tud többségi koalíciót alakítani.

Az ellenzéki baloldali-centrum pártok együtt 57, a Netanjahu vezette jobboldali vallásos tömb pedig csak 55 mandátumhoz jutott a 120 fős izraeli parlamentben. Az Avigdor Liberman vezette Izrael a Hazánk nevű jobboldali-nacionalista párt pedig nem csatlakozott egyik oldalhoz sem, hanem a mérleg nyelvének szerepére készül mindössze nyolc képviselőből álló frakciójával.