Netanjahu magához ragadta a koronavírus elleni harcot, és a szakemberek kívül rekedtek

A miniszterelnök egy néhány fős, ez ügyben tapasztalatlan csapattal kezeli a válságot – állították a döntéshozói folyamatokat egyre nyíltabban bíráló, az egészségügyi minisztériumi legmagasabb szintjein dolgozó források a Háárecnek.

Az ország története legnagyobb közegészségügyi válságának kezelését a miniszterelnök kivette az egészségügyi szakemberek kezéből. “Fentről jönnek az utasítások, és a szakemberek megpróbálnak igazodni hozzájuk” – állítják, s ennek a vitának messzemenő következményei lehetnek a válságkezelés sikerességében, vagy kudarcában…

A betegség elterjedése elleni küzdelemben minden lépés előtt alapos szakmai megbeszéléseket kellene folytatni, és a vélemények sokszínűségéből kellene kialakítani a döntéseket, de nem ez történik. A valóságban félreállították az “Epidémia Kezelő Csoportot” (EKCs), az Egészségügyi Minisztérium tanácsadó testületét, s a minisztérium vezető szakemberei alig vesznek részt a döntéshozatalban. Az egészségügyi és a védelmi minisztérium közötti, a helyi médiába kiszivárogtatott vita csak porhintés, nem ez okoz problémát.

A korona-küzdelmet Netanjahu vezeti egy szűk, a véleményét mindig elfogadó tanácsadókból álló csoporttal. Jakov Licman egészségügyi minisztert kihagyták a képből. A Netanjahu-csoport tagjai: Ran Blicer, a Clalit Egészségügyi Kutató Intézet igazgatója, aki gyakran szerepel a médiában, és a szigorú intézkedések mellett érvel, Icik Kreisz professzor, a Siba kórház igazgatója, és Smuel Sapiro professzor, a biológiai kutatóintézet vezetője.

A Netanjahu-körökben jelen van még Mose Bar Sziman Tov, az egészségügyi minisztérium főigazgatója, és az egészségügyi minisztérium közegészségügyi szolgálatának vezetője, Szigal Szadecki professzor. A fórum egyik tagja sem rendelkezik képzéssel vagy tapasztalattal a fertőző vagy járványos betegségek kezelésében. Ebben a körben messzemenő döntéseket hoznak a korona-vírus elleni izraeli politikáról, majd ezeket a döntéseket mutatják be a Netanjahu-vezette, kérdések lehetősége nélküli, drámai “sajtótájékoztatókon”.

“Minden fordítva működik, az irányelvek felülről jönnek, és a szakmai szinttől azt várják el, hogy ezekhez igazodjon” – mesélte egyik minisztériumi forrása a lapnak. “Normális esetekben az ilyen döntéseket alaposan megvitatják a szakmai testületek és a járványkezelő testület, több irányban, a következmények, a jelentések, és a fenntartások mérlegelésével, majd beterjesztik a döntéshozókhoz. De mindebből semmi sem történik meg.” A forrás szerint az egészségügyi minisztérium főigazgatója, akinek elvileg a szokásos módon kellene vezetnie a szakmai folyamatokat, együttműködik a Netanjahu-rendszerrel, és nem engedi, hogy meghallgassák az ellentmondó érveket.

Az egészségügyi minisztérium alkalmazottai szerint a koronavírus elterjedése elleni küzdelemről a minisztérium két legfontosabb szakemberének a feje fölött hozzák meg a döntéseket. Ők Itamar Grotto vezérigazgató-helyettes, valamint Dr. Boaz Lev, a minisztérium volt igazgatója, és jelenleg a járványcsoport vezetője.

Mind Levet, mind Grottot – akik a válságkezelés, és a fertőző betegségek kezelése terén képzettséggel és ismeretekkel bírnak – szándékosan kizárják a miniszterelnök megbeszéléseiből. A 12-es tévé értesülései szerint Grotto és Lev a minisztérium igazgatójával fennálló “zavaros kapcsolatuk” miatt nem vehetnek részt a miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseken.

A minisztérium forrásai szerint Grottot azért zárták ki a kormányfői döntéshozatalból, mert aggodalmát fejezte ki a Netanjahu által hozott szigorú politikával kapcsolatban, és úgy véli, hogy további irányokat és megoldásokat is fontolóra kellene venni a járvány megfékezésére. Ráadásul csütörtökön Grotto elmondott valamit, ami még nehezebbé tette helyzetét a minisztériumban. Ezen a napon a média arról számolt be, hogy a Moszad százezer életfontosságú tesztkészletet hozott a korona ellen, de alaposan elhalványult a hősiesség aurája, amikor Grotto, ártatlanul egy interjúban azt mondta, hogy a Moszad nem is azt hozta, amire Izraelnek szüksége volt, és hogy “a probléma az, hogy a mintavételi pálcikák hiányoznak”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz