Köszönöm, Aviva!

Aviva Gabriella Steiner (Fazekas Gabriella) Budapest, 1930 – 2020

Aviva Gabriella Steiner (Fazekas Gabriella) magyar származású izraeli táncosnő, tornász és fizikoterapeuta. A testnevelési egyetemen, gimnasztika szakon végzett. Az Izraeli Opera prímabalerinája volt, majd tornászként és gyógytornászként tevékenykedett. Olyan tornát akart kifejleszteni, amellyel hatni lehet a kismedence izmaira, betegségeire, a fogamzásgátlásra, a női funkciók tudatos kezelésére. Tíz évig (1950–1960) próbálta megtalálni a megfelelő gyakorlatokat, majd miután már lemondott a célja eléréséről, egy véletlen folytán rájött a megoldásra…

2014 nyara nem volt könnyű számomra. Egy hirtelen jött betegséggel kerültem szembe, amely azzal fenyegetett, hogy talán sosem lehetek anyuka. Miután árvízzé sírtam a Dunát, elkezdtem kutatni, vajon mit tehetek én, ha az orvostudomány csődöt mond. Ezer és ezer fórumot kutattam végig, és egyre többször bukkant fel az Aviva-módszer. Hittem is, nem is, de nem volt vesztenivalóm. Elmentem hát egy tanfolyamra, ahol ott ült velem szemben a mosolygós oktató és másik három, kisírt szemű nő. Amennyire tudom, Aviva mindannyiunkon segített azon a júniusi napon, vagy legalábbis elindította a változást. Aviva Steiner megtanította, hogyan ismerjük meg a saját szervezetünket, a testünk jelzéseit, és hogy hogyan tudjuk egy kis figyelemmel és némi gyakorlással irányítani. Nem állítom, hogy végül nem volt szükség orvosi segítségre, de Aviva módszere nagyban hozzájárult az orvosi beavatkozás sikeréhez.

Sokszor eszembe jut Aviva. Milyen lehetett? A módszeréről könyvtárnyi szakirodalmat írtak, de róla szinte semmit.

Sok közös nincs bennünk, csak a születési helyünk, és hogy Izraelbe érve nevet változtattunk. Ő 1930-ban látta meg a napvilágot Budapesten, Fazekas Gabriella néven – én „kicsit” később, 1978-ban, amikor ő már bőven a módszerén dolgozott. Sportolt és táncolt egész életében, edzői képesítést is szerzett. A korszellemhez képest igen rendhagyó gondolkodású szülei élsportolók és vegetáriánusok voltak, akik igyekeztek természetközeli módon élni. Aviva ötévesen súlyos beteg lett. Magas láz miatt életveszélyes állapotba került, a szülei mozgással gyógyították meg. A háború és a holokauszt tragédiája őt sem kímélte, ő maga túlélte, de a szülei odavesztek Auschwitzban. A tizenhat éves árva kamaszlány egyedül érkezett meg Palesztinába. Itt bentlakásos iskolába került, és balettozni kezdett: ígéretes tanítványa lett Gertrud Krausnak, az Izraeli Opera tánctanárnőjének. Később a testnevelési egyetem gimnasztika szakán szerzett tanári diplomát, és mellette az orvosi egyetemen anatómiát és fizikoterápiát tanult. Egy gyermekbénulás-járvány után a Hadasza kórházban mozgásterápiával segített a lebénult gyerekeken, akiknek az állapota legalább részben javult.

„Felfedeztem, hogyan lehet működtetni majdnem tökéletesen megbénult izmokat is, ha még egy zsiger él, meg lehet mozdítani azt, és ezáltal az egész izomcsoportra lehet hatni, de csakis akkor, ha a beteg akarja.”

Folyamatosan próbálkozott, hogy hogyan lehetne hatni a kismedence izmaira, a fogamzásgátlásra, a női funkciók tudatos kezelésére és betegségeikre. Az 1960-as években egy idősebb nőknek tartott kondicionáló órán a bemelegítés folyamán véletlenül sikerült tökéletesítenie a mozdulatsort, amelynek a végzésével ezek a már termékeny időszakukon túllévő nők újra menstruálni kezdtek, kivéve egy hetven feletti asszonyt. A váratlan eredmény tovább inspirálta Avivát, és összesen kilenc területre fejlesztett ki mozgásterápiás gyakorlatsort.

Huszonnyolc éven át dolgozta ki a módszerét, amely ma nemcsak a ciklusuk szabályozásában segíti a nőket, hanem nőgyógyászati betegségeket és meddőséget is kezel. A tornateremben, ahol életemben először csináltam végig Aviva gyakorlatát kisírt szemmel, az egyik falon mosolygós nők képei sorakoztak, akik a gyermeküket tartották a kezükben. A képek felett felirat: Köszönöm, Aviva!


Az írás megjelent a #Izrael70magyar című könyvünkben is. Megvásárolható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.