Kijárási tilalom pészah ünnepén és kötelező maszk vasárnaptól

Izraelben szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén, a szerdai széder este idejére a koronavírus-járvány miatt, vasárnap reggeltől pedig maszkot kell hordani az utcán a kormány által kedden elfogadott új irányelv szerint.

A kötelező maszkviselés nem vonatkozik a hat év alatti gyerekekre, valamint azokra, akiket érzelmi, mentális vagy egészségi állapota akadályoz ebben. Nem kell viselni továbbá az autóban ülve, ha valaki egyedül tartózkodik egy épületben vagy ha két, rendszeresen együtt dolgozó munkavállaló tartózkodik ugyanabban a helyiségben, feltéve, hogy betartják az előírt kétméteres távolságot.     

Kedden hatalmas sorok álltak az élelmiszerboltok előtt az egész országban, mert az emberek a kijárási korlátozások szigorítása előtt megpróbálják beszerezni az ünnepi asztalhoz és a következő napokra szükséges termékeket.     

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfő este televíziós beszédben jelentette be, hogy kedd délután négytől tilos lesz elhagyni a településeket egészen szombat estig, és szerda délutántól csütörtök reggelig teljes kijárási tilalmat rendelnek el a pészah első napján tartott széder este miatt, amikor az emberek az otthonukat sem hagyhatják el.     

A járvány fékezése érdekében megtiltják idén a pészah ünnepén szokásos családi, nagycsaládi összejöveteleket, hogy mindenki csak legszűkebb családjával ünnepelhessen.     

- Hirdetés -

A katonai rádió híradása szerint az ünnepek alatt folyamatosan dolgoznak az egészségügyi dolgozók és a biztonsági erők, valamint a koronavírusteszteket kiértékelő laboratóriumok.

Izrael nem tudott újabb lélegeztetőgépeket vásárolni, lemondták az amerikai, a német és a kínai rendeléseket is, és jelenleg a gépek hazai előállításán dolgoznak. Az újak nélkül háromezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre az országban.    

Izraelben eddig hatvanöten haltak bele a Covid-19 betegségbe, és meghaladta a kilencezret az ismert fertőzöttek száma, akik közül 117-en vannak lélegeztetőgépen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.