Erkélyeken, ellenőrző pontokon és a korona-részlegeken: “Sosem felejtjük el ezt az ünnepet”

peszach koronavírus izraeli kórház
Fotó: Egészségügyi Minisztérium

Izraelben teljes kijárási tilalom lépett életbe pészach előestéjén. Délután 3 órától másnap reggel 7 óráig tilos volt elhagyni a lakóhelyeket. Az ünnepet mégis együtt ünnepelte az ország. A széder este “Má nistáná” kezdetű dalát este 8:30-kor a lakosok az ablakukban vagy erkélyeiken együtt és mégis külön énekelték. A korona-osztályokon a nem súlyos állapotú betegeknek ünnepi asztalokat készítettek. Bnei Brakban a lakosok édességet vittek a rendőröknek és a katonáknak. “Leil haszeger” (a zárlat estéje, játék az ünnep – leil haszeder – nevével) …

Izrael-szerte a kórházakban található korona-osztályokon is megtartották a pészachi széder-estét, és a védőruházatba öltözött dolgozók ünnepi asztalokat terítettek a betegeknek.

Ünnepi asztal az egyik kórházban – fotó: Egészségügyi Minisztérium
Széder-esti terített asztal az Assutában – fotó: Assuta Asdód
Széder este az Assutában – fotó: Assuta Asdód
Terített széder asztal a Rambam korona-osztályán – fotó: Rambam Orvosi Központ
Fotó: Egészségügyi Minisztérium
Pészach az Emek Kórházban – fotó: Emek Orvosi Központ

A korona-járvány miatt bevezetett, szerda délután 3 órától csütörtök reggel 7 óráig tartó teljes kijárási tilalom miatt sokan az erkélyeken, ablakokon keresztül a szomszédaikkal ünnepeltek.

Ugyanakkor a járművek szinte teljesen eltűntek az utakról.

A tengerpart menti kettes út délután – üres – fotó: Izraeli Rendőrség

Bnei Brakban a lakosok édességet és saját készítésű maceszt vittek a rendőröknek és a katonáknak, köszönetnyilvánításként a segítségükért.

Izraelben szerdán 15:00-kor lépett hatályba a teljes kijárási tilalom és csütörtök reggel 7-ig a lakóknak tilos volt elhagyni a lakóhelyüket.

Fotó: Izraeli Rendőrség

A korona-szövődmények miatti halálesetek száma csütörtök reggel 74-re emelkedett, miután egy 63 éves férfi meghalt a Szoroka Kórházban, Beer-Seván, illetve egy 86 éves férfi a tibériási Poria kórházban.

Főbb korlátozások és rendelkezések:

Kedd 19:00–Péntek 06:00 – tilos a települések közötti közlekedés
Kedd 20:00–Vasárnap reggel – nincs tömegközlekedés
Szerda 15:00–Csütörtök 07:00 – tilos a lakóhelytől 100 métertől nagyobb távolságra menni
Vasárnap reggeltől – nyilvános helyeken kötelező az arcvédő maszkok használata, bár a rendőrség egyelőre nem fog szankciókat bevezetni az ezt be nem tartókkal szemben. Házi készítésű maszkokat, illetve szövetkendőket is lehet használni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.