A közfelháborodás miatt mégsem magánrepülővel utaznak Netanjahuék Washingtonba

A Netanjahu házaspár a Ben Gurion repülőtéren, 2018-ban - fotó: Amos Ben Gershom / GPO
A Netanjahu házaspár a Ben Gurion repülőtéren, 2018-ban - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Három repülőgéppel utaznak Washingtonba jövő héten az izraeli delegáció tagjai az Emírségekkel kötött normalizációs megállapodás aláírására. Benjamin Netanjahu és családja – felesége és két fia – külön-magánrepülővel, úgyszintén külön magángéppel a Moszad vezetője, és egy nagyobb utasszállító a delegáció tagjainak. A három legnagyobb tévécsatorna – KAN, 12-es és 13-as – lemondta külön újságíró csoportok küldését, ők nem lesznek rajta a gépen.


E fenti döntés olyan komoly közfelháborodást váltott ki, hogy a vádlott Netanjahu (szokásához híven…) meggondolta magát, és mégis az El Al 777-es gépével repül Washingtonba. Leginkább a nemzeti légitársaság, az El Al vezetése és pilótái nehezményezték, hogy a kormányfő magángépet akart igénybe venni, miközben a koronaválság miatt a cég katasztrofális helyzetben van, és több ezer pilótája hónapok óta munkanélküli segélyből él. Mint elmondták, elfogadhatatlan számukra, hogy miközben ők minden helyzetben – háborúkban, válságokban – teljesítik kötelességüket, az oly fontosnak tartott békeszerződés aláírására Izrael kormányfője külföldi géppel szándékozik utazni. A Boeinget, amely rakétaelhárító rendszerrel is rendelkezik, már elő is készítik, és a járványügyi helyzet miatt Netanjahu és a delegáció további tagjai el lesznek különítve.


Az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt az izraeli koronavírus-kabinet csütörtök esti ülésén négy vesztegzárváltozatot vitattak meg a szakemberek és a politikusok. Roni Gamzu professzor, a kormány járványügyi biztosa egy enyhébb vesztegzárat javasolt, de győzött Benjamin Netanjahu miniszterelnök javaslata egy teljes és szigorú, legalább két hétig tartó országos zárlat elrendeléséről, amelyet egy kéthetes enyhébb korlátozás követhet majd. Teljes cikk


A szíriai hivatalos hírügynökség (SANA) jelentése szerint Izrael rakétatámadást hajtott végre Szíria észak-keleti részén. Az ország légvédelme állítólag a rakéták túlnyomó többségét megsemmisítette. Ellenzéki források arról számoltak be, hogy egy katonai repülőtér és egy katonai kutatóintézet volt a támadás célpontja.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.